Kaj vse skriva vodovod Močila?

S tem, ko je Nacionalni inštitut za javno zdravje Občini Kanal konec tedna poslal paleto priporočil, kako urediti oskrbo z vodo v Anhovem, je pokazal na nekaj zloveščega. Mar Anhovci in Desklani pijejo ne le neprimerno, ampak nezdravo vodo? So vsakič, ko je kalna, v njej morda snovi, ki v Sočo zaidejo iz kompleksa anhovske cementarne? In če to velja še danes, kaj je bilo šele v preteklosti? So ljudje tam gor azbest tudi pili, poleg tega, da so ga vdihovali? Pa da ne bo pomote: ne zato, ker voda teče po azbestnih ceveh ...

Zadnje vprašanje je nemara pretirano. Vendar se zdaj, ko v javnost prihajajo podrobnosti o komunalnih napeljavah pri Salonitu, upravičeno vprašamo, koliko nevarnih snovi je primešano “pitni” vodi za tamkajšnje ljudi. S priporočili NIJZ je namreč prvič črno na belem zapisano, da se v zastarelo vodarno Močila ne črpa (le) Soča iz rova za hidroelektrarno, ki zaobide kompleks Salonita, marveč tudi iz struge reke v neposredni bližini iztokov iz cementarne! Tudi če vzamemo v zakup, da vodarna do določene mere prečisti vodo in so drugod po svetu razmere samo slabše, ne moremo spregledati, da vodo, ki naj bi bila zdrava, zajemajo na robu kompleksa s težko industrijo.

Inštitucije bi se morale bolje zavedati teže ugotovitev, kot je ta, da je oskrba z vodo nekje tvegana. Ker to ni lokalni problem!

Za nas, ki zgodbe tam gor spremljamo z razdalje, je to pravzaprav že drugo presunljivo odkrijte v dveh mesecih. V začetku avgusta smo izvedeli za nevarno povezavo vodovoda s cevmi za tovarniške odplake Eternita. Zdaj inštitut za javno zdravje zapiše, kar so nekateri krajani šepetali: da Salonit v vodarno pošilja vodo, ki bi se marsikomu gnusila - tudi če ni močno zapacana. Naj namreč dvigne roko, kdor bi se šel z užitkom kopat v krak reke med cementarno na enem bregu in ogromnim kamnolomom na drugem.

Nadejamo se, da bodo v podjetju dokazali, da ni tako. Če pa Močila res oskrbujejo na opisani način, potem so med drugim še bolj spodkopali zaupanje ljudi vanje. Zlasti pa se potrjuje, kar smo v tej rubriki zapisali pred dnevi: žal nikakor ne moremo biti prepričani, da ni pri nas še cela vrsta podobnih prikritih okoljskih problemov.

Inštitucije bi se morale bolje zavedati teže ugotovitev, kot je ta, da je oskrba z vodo ponekod tvegana. Ker to ni lokalni problem! In čeprav smo NIJZ dolžni zahvalo, ga lahko v isti sapi vprašamo “po zdravju”. Kje se je motil do zdaj?


Preberite še


Najbolj brano