Bojana Beović: “Nošenje mask je eno bistvenih orožij”

Drugi val epidemije z novim koronavirusom je v Slovenijo prišel sorazmerno hitro. Glede na nekatere podatke, da se virus v hladnejšem času bolje prenaša, so pričakovali, da bo do drugega vala prišlo šele novembra ali decembra, je na današnji novinarski konferenci povedala prof. dr. Bojana Beović.

Bojana Beović Foto: Sta
Bojana Beović Foto: Sta

LJUBLJANA > Na zgodnji pojav drugega vala je vplivalo veliko žarišče na Hrvaškem in zatem širjenje virusa v posameznih državah, je na današnji tiskovni konferenci dejala Bojana Beović.

Dokler so okužbe blage, zgolj številke pozitivnih primerov ne povedo dosti, vendar ocenjuje, da je breme bolezni v Sloveniji trenutno veliko - to dokazuje naraščanje sprejemov v bolnišnice in število bolnikov, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje. “To je tisto, kar nas pri tej bolezni daleč najbolj skrbi,” poudarja Beovićeva.

V tednu od 14. do 20. septembra je bilo v Sloveniji opravljenih 18.339 testov, po Kacinovih besedah pa jih toliko ali še več lahko pričakujemo tudi ta teden.

Na teh testih so ugotovili 721 pozitivnih primerov, 320 moških, 401 ženska. V domovih starejših so odkrili 49 okužb, od tega 32 med oskrbovanci. Med zdravstvenimi delavci in sodelavci so ugotovili 74 okužb.

Na predlog epidemiologov so odredili 2526 karanten, pri tem pa je v taki karanteni za covidom-19 obolelo 210 ljudi. STA

Projekcije za prihodnost kažejo, da bi sredi oktobra lahko bilo med 250 in 270 hospitaliziranih, 50 pa bi jih potrebovalo intenzivno zdravljenje. Ker je v Sloveniji število zaposlenih v zdravstvu na spodnji meji, je potrebnega veliko dogovarjanja in sodelovanja v zdravstvenih vrstah, pojasnjuje.

“Nošenje mask je eno bistvenih orožij,” enega ključnih napotkov ponavlja Beovićeva. To je zelo pomembno v zaprtih prostorih, pa tudi na odprtem, ko smo blizu drugim ljudem. V prvem valu so se okužbe močno razširile prav na masovnih druženjih na odprtem.

Po okužbah med regijami izstopa osrednjeslovenska z 249 okužbami, z več kot 100 primerov sledita Podravje s 126 ter Savinjska s 114 primeri.

Glede na izvor okužbe je bilo 454 primerov iz lokalnega vira, 244 pa neznanega izvora.

Vnesenih v državo iz tujine je bilo 16 okužb, še sedem primerov je bilo povezanih z vnosi. Od tega so štiri okužbe prišle iz Avstrije, tri iz Nemčije, po dve iz Hrvaške in Italije, po ena pa iz BiH, Kosova, Češke, Črne Gore in Estonije. STA

Vladni govorec Jelko Kacin je med drugim povedal, da želimo v Sloveniji z velikim številom testiranj čim prej odkriti žarišča okužb, pri tem pa je ključnega pomena tudi delo epidemiologov in sodelovanje z njimi glede informacij, s kom in kje smo bili v stiku. Ob nedavni kolesarski dirki po Franciji pa smo lahko videli, kakšni so ukrepi v državah s slabšo epidemiološko sliko od naše, kjer morajo maske nositi tudi na prostem.

Glede merjenja temperature zaposlenih v delovnih organizacijah je povedal, da je dogovorjena mejna vrednost 37,5 stopinje Celzija.


Najbolj brano