Virus pozna uro, denarja pač ne?

Prej kot je stroka predvidevala, je novi koronavirus dobil zagon v Evropi in tudi v Sloveniji. Da so razmere resne in bodo vsak mesec bolj, opozarja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki jo skrbijo odločitve vlad - med njimi tudi slovenske - o skrajševanju karantene s 14 na deset dni. Zato WHO snuje usmeritve za čim več testiranj, da bi čim hitreje in čim več novih okuženih umikali v karanteno. Kar je nujno in porok za učinkovit boj z virusom, ki dobiva pospešek, uničuje gospodarstvo in vse druge dejavnosti.

Epidemiološka slika v Sloveniji je vse slabša, čeprav k temu pripomore tudi povečanje testiranj. 137 novih okužb v četrtek je doslej največje število, ob sicer največ, kar 3557 testiranih. Aktivno okuženih je bilo uradno 1116, po oceni stroke pa jih je realno še vsaj enkrat več. Če ob tem upoštevamo še nove vladne ukrepe za zajezitev okužb, smo spet osupli vsaj nad skrajšanjem urnika lokalov na 22. uro. Tako bodo spet ob zaslužek že tako v epidemiji prizadeti gostinci in njihovi zaposleni. Očitno virus po oceni vlade zna gledati na uro in torej pospešeno napada po 22. uri!? Zdaj zares tudi bo! In to na zasebnih druženjih na vrtovih, terasah, v dnevnih sobah stanovanj, kamor se bodo selili vsi, ki so se ponoči zabavali v lokalih. Na zasebnih lokacijah, vsaj za zdaj, nadzor inšpektorjev in še koga, ki bi ga za to lahko vlada še pooblastila, ni možen. Torej bo okužb zaradi žurov kvečjemu še mnogo več!

Boj z virusom ni stvar ZD, občin in civilne zaščite, ki pomaga s prevozi brisov. Je stvar države, ki odreja (ne)primerne ukrepe.

Drugi velik problem in nedoumljiv nesmisel je neplačilo za obvezno delo in material za testiranja zdravstvenim domovom (ZD) s covid ambulantami. Gre za paleto storitev - od dodatnih kadrov in obremenitev zaposlenih, do nakupa testov in plačila analiz pooblaščenim laboratorijem, hkrati še za prevoze vzorcev brisov v laboratorije. Vlada ZD ta denar sicer obljublja, a le za delo med uradno epidemijo - torej od marca do maja. A ZD morajo neprekinjeno jemati brise in jih pošiljati v laboratorije še vse od maja dalje. Kdo jim bo vse to plačal, ne vedo. Prevaliti te stroške na ZD in tako na občine bi bilo podlo. Boj z virusom ni stvar ZD, občin in civilne zaščite, ki pomaga s prevozi brisov. Je stvar države oziroma vlade, ki (ne)primerne ukrepe odreja. Tudi glede testiranja. Samo virus si lahko privošči, da mu ni mar za organizacijo dela, denar, število okuženih in mrtvih.


Preberite še


Najbolj brano