V Pivki perutninarstvo bodo testirali do 310 delavcev

V skupini Pivka-Delamaris, kjer so do včeraj okužbo s covidom-19 potrdili pri 46 zaposlenih, še 25 pa jih je v karanteni, si prizadevajo, da bi val okužb kar najhitreje ustavili. Zato bo danes preko popoldneva testiranje potekalo tudi na sedežu družbe. Posebno mobilno enoto bodo organizirali v sodelovanju z regijskim štabom civilne zaščite za Notranjsko, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) in ministrstvom za zdravje. Gre za enega večjih primerov tako obsežnega testiranja izven covid-ambulant pri nas.

 Foto: Veronika Rupnik Ženko
Foto: Veronika Rupnik Ženko

PIVKA > V skupini Pivka-Delamaris so do včeraj zvečer zabeležili sedem novih okužb; skupno število okuženih je tako naraslo že na 46, skupaj z zaposlenimi v karanteni pa je z dela odstotnih 71 zaposlenih v skupini, ki je eden večjih zaposlovalcev v regiji. V sredo je bilo na testiranju sicer 28 zaposlenih iz skupine, od katerih jih je 22 na testiranje napotilo podjetje, nekateri so se zanj odločili sami. Rezultate Zdravstvenega doma Postojna prejemajo v roku 24 ur od testiranja.

Ugotoviti želijo žariščne cone

Z namenom, da bi pridobili presek stanja in ugotovili morebitne žariščne cone ter tako kar najhitreje ustavili val okužb, hkrati pa omogočili hitro in enostavno testiranje zaposlenih, bo danes na dvorišču podjetja na Kalu pri Pivki prisotna mobilna ekipa za odvzem brisov, ki bi lahko v popoldanskih urah sprejela do 310 delavcev; 250 je zaposlenih, ostali pa so pogodbeni partnerji.

Na Pivškem, Postojnskem in Bistriškem 45 aktivno okuženih

Večina zaposlenih v skupini Pivka-Delmaris prihaja iz domače, pivške občine, pa tudi večjih sosednjih, postojnske in ilirskobistriške. V teh občinah je trenutno skupno 46 aktivno okuženih občanov, največ, 22, v pivški, 17 v ilirskobistriški in sedem v Postojnski. Do včeraj je NIJZ v teh občinah predlagal karanteno za 182 oseb, za 100 v pivški, za 44 v ilirskobistriški in za 38 v postojnski občini.

Možnost testiranja imajo tudi tisti, ki zdaj delajo od doma. Delavci se bodo testiranja udeležili po enotah in oddelkih ter dogovorjenem razporedu, so nam povedali v podjetju. Presek stanja bo znan v ponedeljek zjutraj, ko bodo sprejeli odločitve o nadaljnjih ukrepih.

“Želimo si, da bi učinkovito ter kar najhitreje zaustavili širjenje virusa in zagotovili zdravje zaposlenih ter zmanjšali število oseb na lokaciji Kal, zato so bili delavci Delamarisa napoteni na kolektivni dopust, ki bi ga sicer izvedli nekoliko kasneje. Ob tem so bili pozvani, da preventivne ukrepe vzdržujejo tudi v domačem okolju - tudi z željo, da se na delovno mesto vrnejo zdravi,” je pojasnil Janez Rebec, predsednik uprave Pivke in direktor Delamarisa. Posamezne zaposlene, ki delajo v Delamarisu, pa so že razporedili na delo v proizvodnjo Pivke, kjer je največ odsotnih delavcev, tako da lahko zagotavljajo dnevno sveže proizvode.

Inšpektor pohvalil ukrepe

Poleg vseh že uveljavljenih ukrepov na delovnem mestu so dodatno za bolj izpostavljena delovna mesta nabavili še zaščitne vizirje ter trde zaščitne maske FFTP2. Nadaljujejo z merjenjem temperature in vodijo evidence bolezenskih znakov vseh zaposlenih. V sredo je podjetje obiskal tudi inšpektor za delo, ki je podjetje pohvalil za pravilnost in doslednost pri izpolnjevanju vseh predpisanih in nadstandardnih preventivnih ukrepov.


Najbolj brano