Po poteh starovercev

Občina Kanal in Turistično društvo Korada Deskle-Anhovo organizirata v soboto 5. pohod po poteh starovercev. Če je bila trasa lanskega pohoda speljana po levem bregu Soče, bodo letos udeleženci spoznavali kulturno in naravno dediščino desnega brega reke.

Pohodniki bodo obiskali tudi Divjo jamo pod Vrtačami. Foto: Manca Vinazza
Pohodniki bodo obiskali tudi Divjo jamo pod Vrtačami. Foto: Manca Vinazza

Zbirno mesto je pred ŠRC Ložice, od koder se bodo pohodniki pod vodstvom podpredsednika TD Korada Valterja Reščiča in arheologinje Mance Vinazza, domačinke iz Deskel, ob 9. uri najprej odpravili do mesta, kjer je nekoč stala skala Lozica, od tam pa v dolino Zamedvejskega potoka, kjer bodo poleg neznane, a slikovite soteske obiskali tudi Divjo jamo. “Pot bomo nadaljevali do kmetije Kobalar, v bližini katere so stali Mavrski pil, Sohar in kamen s tremi puščicami, od tam pa do travnika, kjer je bil še do leta 1919 star hrast, okoli njega pa kamnit koledar. Sledil bo kratek spust do Vrtač. V okrepčevalnici Na Skednju se bomo spoznali z lokalno kulinariko, saj nam bodo postregli z jedjo, ki so jo nekoč kuhali prav pri Kobalarju,” pojasnjuje Manca Vinazza. Povratek v dolino je predviden preko Kamenc in Goljevice. Po divjačinskem golažu v Ošteriji Ložice okrog 16. ure bo sledil pogovor o starovercih.

Zaradi zahtevnega dostopa do Divje jame so pripravili tudi krajšo traso: start iz ŠRC Ložice ob 10. uri. Daljša pot je dolga približno 18 kilometrov in ni označena, organizatorji priporočajo planinsko obutev in pohodniške palice. Prispevek za kritje stroškov pohoda znaša pet evrov (malica vključena), organizatorji pa naprošajo, če lahko pohodniki zaradi lažje organizacije svojo udeležbo potrdijo do danes na telefonski številki 031/610-938.


Najbolj brano