Avgusta v Istri več turistov kot v enakem obdobju lani

“Trenutno so vsi naši hoteli zaprti, načrtovana otvoritev pa je 1. maja 2021.” Tako sporoča glas po telefonskem odzivniku ob klicu na telefonsko številko hotela Metropol. Zanje poletne sezone letos ni bilo, vsi ostali ponudniki nastanitev v Istri pa so z obiskom zelo zadovoljni. V hotelih piranske občine je bilo v prvi polovici meseca celo malce več nočitev kot septembra lani.

Tudi lepo vreme je septembra poskrbelo za večje število gostov; 
teh je bilo v hotelih piranske občine v  prvi polovici meseca celo za 
odstotek več kot septembra lani.   Foto: Tomaž Primožic/FPA
Tudi lepo vreme je septembra poskrbelo za večje število gostov; teh je bilo v hotelih piranske občine v prvi polovici meseca celo za odstotek več kot septembra lani.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

ISTRA > Virus je turistično sezono v piranski občini obšel. V Portorožu in Piranu so tako julija kot avgusta dosegli lanske rezultate. Avgusta so v vseh turističnih nastanitvah v občini našteli več kot 94.000 prihodov gostov oziroma dva odstotka več kot avgusta lani. Ustvarili so skoraj 356.000 prenočitev, kar je za odstotek več kot lani. Največ prenočitev, skoraj polovico, so ustvarili v hotelih. Zaradi štirih zaprtih hotelov (družbe Hoteli Metropol), ki predstavljajo 16 odstotkov hotelskih sob na tej destinaciji, je bilo v primerjavi z lani ustvarjenih sicer “le” 84 odstotkov hotelskih prenočitev. So pa v drugih vrstah nastanitev v povprečju zabeležili za petino več prenočitev kot lani. Med gosti so tudi avgusta močno prevladovali Slovenci, ki so ustvarili dve tretjini vseh prenočitev v Občini Piran. Se je pa avgusta opogumilo tudi več tujih gostov, zlasti Nemcev.

Slovenski gostje porabijo manj kot tuji

V osmih mesecih letošnjega leta so v Portorožu in Piranu dosegli dobrih 918.000 prenočitev oziroma dve tretjini lanskega rezultata. Občina Piran še vedno močno vodi po številu unovčenih turističnih bonov. Do 23. avgusta so gostje unovčili kar 86.816 bonov v vrednosti 13,3 milijona evrov. “Boni so vsekakor prispevali k boljši zasedenosti. Res je, slovenski gostje nasploh potrošijo manj denarja kot tuji, a to razliko je letos nadomestilo njihovo veliko število; o tem priča tudi zadovoljstvo gostincev,” pravi Igor Novel, direktor Turističnega združenja Portorož. Po prvih ocenah bo turizem v piranski občini letos ustvaril za 30 odstotkov manj prihodkov kot lani, v večini drugih turističnih območjih v državi pa naj bi bil izpad večji. Del zasluge gre za to morju, Novel pa poudarja, da je k temu v veliki meri pripomogla tudi oglaševalska kampanja na domačem trgu, ki ji je sledilo oglaševanje v tujini. Novel si želi, da bi veljavnost turističnih bonov podaljšali.

Igor Novel, direktor Turističnega združenja Portorož

“Res je, slovenski gostje nasploh potrošijo manj denarja kot tuji, a to razliko je letos nadomestilo njihovo veliko število.”

Tudi septembrski rezultati so zelo spodbudni. V prvi polovici meseca so v hotelih piranske občine kljub štirim zaprtim hotelom našteli več kot 70.000 prenočitev, kar je za odstotek več kot lani.

Zadovoljni tudi v izolski in koprski občini

Z avgustovskim obiskom pa so izjemno zadovoljni tudi v izolski občini. Prejšnji mesec so našteli skoraj 126.000 nočitev, kar je za šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Tretjina vseh nočitev je bila v hotelih, tretjina pa v apartmajih, kjer so v primerjavi z lani zabeležili kar za 35 odstotkov večji turistični obisk. Številke za obdobje od januarja do avgusta so malo manj spodbudne, prenočitev (skoraj 309.000) je bilo za 24 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Tudi v izolski občini letos močno prevladujejo domači gostje, ustvarili so več kot 80 odstotkov vseh nočitev. Do 23. avgusta so v Izoli unovčili 25.143 turističnih bonov v vrednosti 3,8 milijona evrov. To Izolo uvršča na 4. mesto med vsemi občinami.

13,3 milijona evrov znaša vrednost bonov, ki so jih domači gostje unovčili v piranski občini; ta je po unovčenih bonih prva v državi, izolska občina zaseda 4. mesto

Dobrih rezultatov sezone se veselijo tudi v koprski občini, seveda tudi na račun turističnih bonov. Avgusta so gostili skoraj 24.000 turistov in našteli približno 85.000 nočitev. V obdobju od januarja do vključno avgusta so gostje ustvarili 185.000 prenočitev. To je sicer za četrtino manj kot v enakem obdobju lani.


Komentar novinarja

Sonja Ribolica

Jesensko preštevanje

Lep, topel september - vsaj ob morju - ogreva tudi zadovoljstvo hotelirjev in drugih turističnih delavcev. Plaže so še dokaj polne, hoteli pa spodobno zasedeni, turistični boni bodo vsaj do konca leta, če ne bo še podaljška, prinesli še kar nekaj obiska. Navsezadnje si bodo oddih na bone končno lahko privoščili tudi turistični delavci in vsi drugi, ki poleti zaradi službe niso mogli na počitnice. Za turizem v Istri se je v tej sezoni v znamenju covida-19 kar dobro izšlo. Tujih gostov je ...

Preberi več

Najbolj brano