Jesensko preštevanje

Lep, topel september - vsaj ob morju - ogreva tudi zadovoljstvo hotelirjev in drugih turističnih delavcev. Plaže so še dokaj polne, hoteli pa spodobno zasedeni, turistični boni bodo vsaj do konca leta, če ne bo še podaljška, prinesli še kar nekaj obiska. Navsezadnje si bodo oddih na bone končno lahko privoščili tudi turistični delavci in vsi drugi, ki poleti zaradi službe niso mogli na počitnice.

Za turizem v Istri se je v tej sezoni v znamenju covida-19 kar dobro izšlo. Tujih gostov je bilo veliko manj kot prejšnja leta, zato pa so te kraje za počitnice izbrali številni domači gostje. Podobno je bilo v Posočju, kjer je obisk domačih turistov pregnal prvotne črnoglede napovedi. Zaradi morja je Istra nedvomno v prednosti, boni pa so pomagali zapolnjevati zmogljivosti hotelom, kampom in zasebnim namestitvam na vseh destinacijam, enim bolj, drugim manj seveda.

Z odpuščanjem bodo morda kratkoročno prihranili pri stroških, a jih utegne boleti glava prihodnje leto, ko bodo iskali delavce za novo sezono.

A dobra sezona le pomaga blažiti udarec, ki ga je virus nedvomno zadal turizmu. Kongresni in poslovni turizem je obstal, velik del posla je virus odščipnil tudi igralnicam, turističnim agencijam ... Covid-19 je denimo turizmu v piranski občini v primerjavi z lani odnesel približno tretjino prihodka. Kar je v primerjavi z drugimi kar dobro; po ocenah naj bi slovenski turizem doživel polovični upad prihodka.

Kako močno je covid-19 udaril turizem, bo jasno čez kak mesec. Ne gre le za preštevanje letošnjih nočitev v primerjavi z lani, izgubljenega prihodka in stroškov za razkužila, maske in druge preventivne ukrepe. Odločilno bo, koliko služb bo šlo po zlu. Sredi leta, po dvomesečnem zaprtju hotelov, so hotelske hiše v Istri napovedovale večje število odpovedi. Dobra sezona je te številke stalila. Brez odpovedi sicer ne bo šlo, verjetno pa bo največ tako imenovanega mehkega odpuščanja. Za postojnski turizem je obračun precej bolj boleč, že zdaj je jasno, da bo virus odnesel do 60 služb.

Kljub vsemu bodo v turizmu morali biti previdni pri zmanjševanju števila zaposlenih. Z odpuščanjem bodo morda kratkoročno prihranili pri stroških dela, a jih utegne boleti glava prihodnje leto, ko bodo iskali delavce za novo sezono. Nekatera podjetja, ki so zaradi posledic epidemije pohitela odpuščati, zdaj, ko naročila spet rastejo in bi spet zaposlovala, že vedo, da se pri teh rezih ni dobro prenagliti.


Preberite še


Najbolj brano