Zaposleni Paquita ob službo, občina ob denar

Vlada je zavrnila zahtevo za podaljšanje koncesije za prirejanje posebnih iger na srečo v igralnem salonu Paquito. V družbi Viva, ki upravlja s salonom, napovedujejo konec delovanja. Nekatere od 35 zaposlenih so že odpustili, preostale še bodo. Zaprtje bo udarec tudi za Občino Renče-Vogrsko, ki je od koncesijskih dajatev letno prejela skoraj desetino občinskega proračuna.

Ker koncesija ni bila podaljšana, sta v Paquitu zaprta tudi 
restavracija in hotel z 21 sobami. Foto: Nace Novak
Ker koncesija ni bila podaljšana, sta v Paquitu zaprta tudi restavracija in hotel z 21 sobami. Foto: Nace Novak

VOLČJA DRAGA > Vlada prejšnji teden ni podaljšala koncesije igralnemu salonu Paquito. Družbi Viva je bila koncesija z odločbo vlade podeljena junija 2002 in nazadnje podaljšana maja 2015. Igralni salon Paquito je imel na voljo 200 igralnih mest, poleg tega pa tudi restavracijo in 21 sob v hotelu z dvema zvezdicama.

“Mi smo naredili vse tako, kot je treba. Koncesija je pretekla 15. junija 2020, država pa do tega datuma sploh ni odločala o tem,” je povedal direktor družbe Viva Dejan Šurbek.

200

igralnih mest je v igralnem salonu Paquito, kjer je za goste skrbelo

35

zaposlenih

Je razlog vpletenost v zadevo Marina?

Pojasnil je tudi, da je vladni odbor za finance podaljšanje koncesije že pred časom obravnaval in potrdil, tako da je bil predlog za podaljšanje koncesije pripravljen, potem pa se tri mesece ni zgodilo nič. Do zavrnitve pa je po njegovem mnenju prišlo, ker je nekdo vplival na to. Med razlogi za nepodaljšanje naj bi bile navedene banalne pomanjkljivosti, ki bi jih bilo mogoče hitro odpraviti. Kazenski postopek v zadevi Marina, v katerem obravnavajo tudi nekatere akterje iz družbe Viva, pa po Šurbekovem prepričanju ne bi smel biti argument, saj postopek še ni končan.

Povedal je še, da so v času čakanja na podaljšanje nastali veliki stroški, zato so bili že takrat prisiljeni odpustiti nekatere od 35 zaposlenih, zdaj, ko je padla dokončna odločitev, pa bodo odpustili vse zaposlene.

Tarik Žigon

župan občine Renče-Vogrsko

“Koncesijske dajatve od igralnega salona Paquito so bile pomemben vir financiranja za občino. Gre za osem odstotkov proračuna.”

“To je konec. Zgodbe o Paquitu je konec. Pritožba na odločitev ni možna. Možna je le tožba, razplet pa v takem primeru traja in tega ne bi preživeli. To bo propadlo. Po 25 letih,“ je zaključil Šurbek.

Občina ob 300.000 evrov letno

Zaprtje Paquita bo precejšen udarec za Občino Renče-Vogrsko.

“Koncesijske dajatve od igralnega salona Paquito so bile pomemben vir financiranja za občino. Gre za približno osem odstotkov občinskega proračuna, ki znaša štiri milijone evrov oziroma okrog 300.000 evrov,” je pojasnil župan Tarik Žigon. Dodal je še, da Občina Renče-Vogrsko ni z ostalimi občinami v skupnem razdelilniku, kar se nanaša na koncesijske dajatve od Hita in ostalih igralnih salonov, ampak je bil ob ustanovitvi občine sprejet dogovor, da bo občina prejemala le ekskluzivne koncesijske dajatve od Paquita, kar je bilo za občino celo bolje, v tem primeru, ko koncesija ni bila podeljena, pa se kaže slaba stran tega.

“Izpad verižno vpliva na poslovanje občine, saj je bil ta denar namenjen za infrastrukturo v občini. Po zaslugi tega denarja smo se prijavljali na projekte in prejemali še dodatne vire financiranja, tako da bo šlo pri prijavah na projekte za občuten manko,” je še pojasnil Žigon in ocenil, da bo zaradi te verižne povezanosti za občino to pomenilo še dodatnih 100.000 evrov izpada.

Kot direkten izpad je omenil tudi turistično takso od nočitev v Paquitu. Naslednji torek bo občinska seja na temo “rebalans proračuna”, ki se bo skrčil za 530.000 evrov, upoštevajoč ta izpadu in še nekatere druge.

“Največji rezi bodo na projektnem oddelku, predvsem na področju cestne ureditve in kanalizacijskega omrežja,“ je sklenil župan.


Komentar novinarja

Nace Novak

Brez koncesije bo manj pločnikov

Napovedano zaprtje igralnega salona Paquito v Volčji Dragi, ker je vlada na svoji seji minuli četrtek zavrnila zahtevo za podaljšanje koncesije za prirejanje posebnih iger na srečo v omenjenem salonu, s katerim upravlja družba Viva, bo imelo kar konkretne posledice za nekdanje zaposlene in tiste, ki bodo zaradi te odločitve v kratkem ostali brez zaposlitve. Paquito je zaposloval 35 ljudi. Drastično zmanjšanje denarnega priliva v proračun pa bodo občutili tudi v Občini Renče-Vogrsko, kjer so samo ...

Preberi več

Najbolj brano