Župan Smrdelj: “Po Pivki se čuti, da je stvar resna.”

V pivški občini, ki je trenutno eno večjih žarišč okužb z novim koronavirusom, je trenutno že 18 aktivno okuženih občanov, ki imajo stalno bivališče v pivški občini. Včeraj so potrdili še štiri okužbe. Župan Robert Smrdelj je stanje ocenil kot resno. Ker imajo občani velike težave pri vzpostavljanju stika z zdravnikom, je občina v okviru štaba civilne zaščite že vpoklicala dežurnega zdravnika, vzpostavila pa bo tudi posebno telefonsko številko. V podjetju Pivka perutninarstvo pa je bilo včeraj dodatno potrjenih še 18 okužb pri zaposlenih, ki pa so bili večinoma že pred tem v karanteni oziroma v samoizolaciji. Zaposleni prihajajo iz različnih občin.

“Zdravniki so prekomerno obremenjeni, občani težko pridejo do 
telefonskega razgovora z zdravnikom, kar je resna težava,” je 
opozoril pivški župan Robert Smrdelj. Foto: STA
“Zdravniki so prekomerno obremenjeni, občani težko pridejo do telefonskega razgovora z zdravnikom, kar je resna težava,” je opozoril pivški župan Robert Smrdelj. Foto: STA

PIVKA > V skupini Pivka-Delamaris je tako trenutno odsotnih 50 delavcev od skupno 550.

Preverjajo pa že tudi druge možne stike, ki so jih imeli zaposleni z osebami, ki imajo potrjeno okužbo, zato danes pošiljajo preventivno na testiranje še dodatnih 22 zaposlenih. V petek pa bodo izvedli testiranje večje skupine zaposlenih.

V podjetju izvajanje vseh že uvedenih preventivnih ukrepov še bolj nadzorujejo in uvajajo nove, pri čemer se posvetujejo s strokovnjaki, NIJZ, civilno zaščito in medicino dela. Poleg merjenja temperature vsem zaposlenim - pred vstopom v službo in po končanem delu - so uvedli tudi dnevno spremljanje ostalih simptomov bolezni. Evidenco zaposleni dnevno prinašajo na delo, o zdravstvenem stanju se posvetujejo z zdravnikom.

Zaposleni v Delamarisu preventivno na kolektivni dopust

“V podjetju imamo uveden strog higienski režim in visoke standarde, omejili smo druženja in stike med enotami, sestanke imamo na daljavo. Opozarjamo na uporabo mask tudi na odprtem dvorišču, pred vhodom v podjetje in v prostem času. Delo poteka tekoče in varno. Nekaj delavcev smo prerazporedili, pri delu pomagajo študentje, prekinili smo možnost koriščenja dopustov,” je poudaril Janez Rebec, predsednik uprave Pivke perutninarstvo in direktor Delamarisa.

Za zaposlene v Delamarisu bodo zaradi preventivnih razlogov predčasno organizirali kolektivni dopust, ki je bil sicer načrtovan nekoliko kasneje.

V podjetju Pivka perutninarstvo izvajanje vseh že uvedenih preventivnih ukrepov še bolj nadzorujejo in uvajajo nove, pri čemer se posvetujejo s strokovnjaki, NIJZ, civilno zaščito in medicino dela.

Zelo težko do razgovora z zdravnikom

“V Pivki imamo zahtevno situacijo, vendar mislim, da gremo s strogim držanjem pravil lahko dokaj mirno skozi občutljivo obdobje 14 dni, ko mislim, da se bodo stvari umirile,” je na današnji vladni tiskovni konferenci ocenil pivški župan Robert Smrdelj.

Potem ko se je občina že konec prejšnjega tedna hitro odzvala na informacije o potencialnem žarišču oziroma žariščih, sklicala štab CZ in v sodelovanju z NIJZ uvedla več ukrepov, ki so v njeni pristojnosti, trenutno v Pivki opažajo, da je največja težava odzivnost zdravnikov na klice zaskrbljenih občanov. “Zdravniki so prekomerno obremenjeni, občani težko pridejo do telefonskega razgovora z zdravnikom, kar je resna težava,” je opozoril Smrdelj. Čeprav tisti pacienti, ki so v čakalnicah, niso tam po nepotrebnem, bi morala biti po njegovem trenutno tudi za ambulante družinske medicine še večja prioriteta sprejem klicev ljudi, ki bi potencialno lahko bili okuženi, ne pa da se jih pusti čakati, saj v tem času lahko ravnajo nespametno, meni Smrdelj.

Zato so v okviru štaba CZ že vpoklicali dežurnega zdravnika, vzpostavili pa bodo tudi posebno dežurno telefonsko številko, na katero se občani lahko obrnejo.

Potem ko so v soboto osebo, ki je bila potrjeno okužena, opazili v eni od trgovin, župan pravi, da je tudi zdravstvena inšpekcija v Pivki poostrila nadzor. Pa tudi občani se veliko bolj strogo kot doslej držijo vseh predpisov, tudi po ulicah že hodijo z maskami, čeprav to ni zahtevano. Prav tako ni bilo negativnih odzivov društev in ostalih organizatorjev na odločitev občine, da prepove uporabo vseh zaprtih športnih objektov in da prepovedo tudi vse kulturne in športne prireditve v občini, ki se izvajajo v zaprtih prostorih. “Po Pivki se čuti, da je stvar resna.”

Župan je pohvalil tudi ukrepanje podjetja Pivka perutninarstvo. “Gre za občutljivo proizvodnjo, ki zelo težko stoji, lahko nastane enormna škoda, tudi sanitarni problemi. Mislim, da so se smiselno organizirali, da poskušajo en del proizvodnje, ki ni nujna, ustaviti, in prerazporediti ljudi. Trenutno teče tudi dogovarjanje z NIJZ, da bi izvedli presejanje potencialnih okužb, kar najverjetneje pomeni testiranje vseh zaposlenih.”

Vladni govorec Jelko Kacin je hitro ukrepanje pivške občine ocenil kot primer dobre prakse.


Najbolj brano