V BiH 282 novih okužb s koronavirusom, v Srbiji 102

V Bosni in Hercegovini so v zadnjem dnevu potrdili 282 novih primerov okužbe z novim koronavirusom in sedem umrlih za covidom-19. Najhuje je ob meji s Hrvaško. V Srbiji so medtem potrdili 102 novi okužbi z novim koronavirusom in eno smrtno žrtev, na Kosovu pa 76 novih primerov in tri smrti zaradi koronavirusne bolezni 19.

SARAJEVO, BEOGRAD > V BiH so v zadnjih 24 urah testirali nekaj več kot 2000 ljudi. Okužbo so potrdili pri 208 ljudeh iz Federacije BiH ter pri 74 iz Republike srbske. Največ na novo okuženih je v večjih mestih, kot sta Sarajevo in Banjaluka, ministrstvo za zdravje v Federaciji BiH pa opozarja, da je trenutno najhuje na jugozahodu države ob meji s Hrvaško.

Kot je danes na novinarski konferenci v Sarajevu pojasnil namestnik ministra za zdravje Federacije BiH Goran Čerkez, so razmere zelo resne v zahodnohercegovskem ter v hercegovsko-neretvanskem kantonu, kjer so potrdili 186 oziroma 145 novih okužb na 100.000 prebivalcev. Med razlogi za veliko število okužb na tem območju je navedel vrnitev s počitnic, nespoštovanje ukrepov za zajezitev pandemije ter poroke z velikim številom povabljenih, glede katerih lokalne oblasti niso ukrepale, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Krizni štab Federacije BiH je po besedah Čerkeza zahteval ponovno razglasitev stanja naravne nesreče. To sicer ne bo pomenilo dodatnih omejitev, temveč le vzpostavitev mehanizma, ki bo v prihodnje omogočal hitrejše in učinkovitejše sprejemanje odločitev.

V sosednji Srbiji so medtem v zadnjem dnevu ob skoraj 7770 testiranjih potrdili 102 novi okužbi z novim koronavirusom in eno smrtno žrtev covida-19. Kot še piše na spletni strani covid-19.rs, je na ventilatorjih 23 ljudi. Od začetka epidemije so v Srbiji potrdili več kot 32.600 okužb, covidu-19 pa je podleglo 736 ljudi.

Na Kosovu so v zadnjih 24 urah zabeležili 76 novih primerov okužbe in tri smrti zaradi koronavirusne bolezni 19. Kot je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug še sporočil inštitut za javno zdravje v Prištini, so opravili 538 testiranj, trenutno pa je v državi aktivnih 2286 primerov okužbe. Od začetka pandemije so na Kosovu potrdili več kot 14.800 okužb z novim koronavirusom, 604 bolniki so umrli.


Najbolj brano