Roglič ugnal Pogačarja in mu vzel nekaj sekund, kraljevska etapa Lopezu

Kolumbijski kolesar Miguel Angel Lopez (Astana) je zmagovalec kraljevske 17. etape dirke po Franciji. Drugo mesto je osvojil slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki je s tem še povišal prednost v skupnem seštevku pred danes tretjim rojakom Tadejem Pogačarjem (UAE Team Emirates).

Primož Roglič Foto: STA
Primož Roglič Foto: STA

MERIBEL > V zaključku etape je bil tokrat najmočnejši “Superman” Miguel Angel Lopez, kot mu pravijo v Kolumbiji. V cilj je prišel s 15 sekundami prednosti pred Primožem Rogličem in 30 sekund pred Tadejem Pogačarjem. Preostali favoriti so zaostali več kot minuto.

V razvrstitvi ima 30-letni Kisovčan zdaj 57 sekund prednosti pred mlajšim rojakom, razlika do tretjeuvrščenega Kolumbijca Lopeza pa se je zdaj zmanjšala na minuto in 26 sekund. Četrti v skupnem seštevku je po novem Avstralec Richie Porte (Trek-Segafredo), ki pa je z zaostankom treh minut in petih sekund izpadel iz boja za zmagovalni oder. Dirko po Franciji bo dobil nekdo od prve trojice.

Odločitev v kraljevski etapi je pričakovano padla na prelazu Loze, ki je z 2304 metri nadmorske višine predstavljal tretji najvišji zaključek etape Toura v zgodovini.

Ritem je v prvem delu ves čas narekovalo moštvo Bahrain-McLarna za kapetana Mikela Lando, favoriti pa so se proti koncu vzpona vse bolj pogledovali med seboj, štiri kilometre pred koncem pa je narekovanje ritma prevzel David De La Cruz, moštveni kolega Tadeja Pogačarja.

Takoj je odpadel Tom Dumoulin (Jumbo-Visma), tudi Rigoberto Uran (EF Pro Cycling) in Mikel Landa (Bahrain McLaren) nista mogla več slediti. Pogačar je prvi od favoritov stopil na čelo skupine, ritmu pa so sprva lahko sledili le Roglič, Lopez in Porte.

Nato pa je napad uspel Lopezu, ki se je odpeljal obema slovenskima kolesarjema. Sledil mu je lahko le Rogličev moštveni kolega Sepp Kuss, ki je naprej odpeljal, da bi nato pomagal Rogliču v boju za čim boljše izhodišče. Toda Kussa sta v zaključku zadaj pustila tako Roglič kot Pogačar, ki pa ni mogel slediti obema vodilnima, na koncu pa je v primerjavi s starejšim rojakom izgubil 15 sekund ter še dve bonifikacijski.

S tem pa ima pred zadnjimi štirimi etapami pred sabo težko delo, da bi ugnal 30-letnega Rogliča, ki se mu nasmiha še druga zaporedna zmaga na tritedenskih dirkah po lanskem uspehu na Vuelti.

Etapa se je sicer začela z vzpostavljanjem ubežne skupine, v kateri je bilo pet odličnih kolesarjev. A že na prvem vzponu na prelaz Madeleine je narekovanje ritma prevzelo moštvo Bahrain-McLarna. Matej Mohorič in moštveni kolegi so želeli v dober položaj za napad spraviti kapetana Mikela Lando, obenem pa so želeli povsem zredčiti skupino favoritov.

Prednost ubežnikov je bila na vrhu Madeleina le še minuta in pol. Na vrhu pa je za točke v razvrstitvi za pikčasto majico boril tudi Pogačar, ki je z osmimi osvojenimi točkami prehitel oba Francoza, Benoita Cosnefroya (Ag2r La Mondiale) in Pierra Rollanda (B&B Hotels-Vital Concept). S tretjim mestom v etapi je ohranil prednost pred Rogličem in bo v četrtkovi etapi nosil pikčasto majico.

Na zadnjem vzponu se je prednost ubežnikov povsem stopila, v ospredju je vztrajal le Richard Carapaz (Ineos Grenadiers). Ko pa se je razplamtel boj med favoriti, tudi lanski zmagovalec Gira ni imel možnosti proti najboljšim kolesarjem na tem Touru, ki so se komajda povzpeli na 2304 metre nadmorske višine po zelo strmem vzponu.


Najbolj brano