Popoln oblikovalski preobrat

Tucson je že vrsto let zelo priljubljen Hyundaijev model, a nov oblikovalski eksperiment bi mu lahko še povečal krila do še višjih prodajnih številk. V Slovenijo predvidoma prihaja v prvem četrtletju prihodnjega leta.

O všečnosti si bo treba ustvariti mnenje, je pa tej znamki vsekakor uspela namera, da se njihov tucson 
loči od konkurentov v segmentu in ne nazadnje od drugih Hyundaijevih modelov. Foto: Hyundai
O všečnosti si bo treba ustvariti mnenje, je pa tej znamki vsekakor uspela namera, da se njihov tucson loči od konkurentov v segmentu in ne nazadnje od drugih Hyundaijevih modelov. Foto: Hyundai

Če je še pred dobrim desetletjem veljalo, da Hyundai v dizajnu nima niti enega ostrega roba, je zdaj zgodba povsem drugačna. Zagotovo gre pohvaliti tudi drznost Hyundaijevih oblikovalcev, ki so paradnega konja oblikovno poslali čez risalne deske revolucije.

Korejci so za opis svojega početja uporabili izraze kot “parametrična dinamičnost” in “podrobnosti kinetičnih draguljev”, če lahko njihove izraze sploh ustrezno prenesemo. Je pa slednje najbolj vidno prav na maski spredaj. Ta je pokrita s trikotnimi elementi, ki se širijo levo in desno, enako so zamaskirani še žarometi in tako imamo spredaj priložnost videti zelo nenavadno in drzno sliko, kjer se zdi, da se del elementov maske sveti.

Gledano z boka je avto dobil precej bolj drzno izražene bočne linije in obhode sprednjih in zadnjih koles, reliefi pa so sestavljeni prav tako iz trikotnikov in nepravilnih rombov. Strešna linija je klasično ravna, a z nekaj prijemi zadaj in vstavkom kroma in ožjo okensko linijo pripelje do kupejevskega efekta. Precej drugačne od predhodnikov so tudi zadnje luči, ki se kot dva zoba na vsaki strani zajedajo iz svetlobne letvice, ki poteka čez vrata prtljažnika, pa tudi podrobnosti vsakega “zoba” razkrijejo drobne svetleče trikotnike.

Notranjost je malce manj agresivna, pa vseeno domiselna in sveža. Volan je nenavaden z manjšo prečko še pod glavno, pred njim pa je zaslon z digitalnimi merilniki, ki ni vpet pod kak pokrov, pač pa je na prostem. 10,3-palčni multimedijski vmesnik, ki je v osnovi 8-palčni, je postavljen brezstično v zavihek, ki visi z zgornjega dela armaturne plošče in z zaslonom klimatske naprave tvori celoto.

V času, ko se je že pokazalo, da gumbi na dotik ne morejo zamenjati klasičnih, so se pri Hyundaiju odločili, da bodo igrali prav na to karto. Kako se bo to obneslo v praksi, bomo videli v nekaj mesecih, vsekakor pa je Korejcem uspelo ustvariti zelo sodobno notranjost. Med ostalimi tehničnimi novotarijami je povezljivost avtomobila z domom, kjer bo mogoče nadzirati različne naprave in luči, tudi, ko ne bomo doma. V novi klimatski sistem so vgradili senzor finih prašnih delcev, kar bo omogočalo prilagajanje kakovosti in vlažnosti zraka.

Bencin, dizel in hibrid

Tucson bo zdaj na voljo v dveh dimenzijah, osnovni v dolžino meri 4,5 metra in ima medosno razdaljo 2680 milimetrov, medtem ko bo podaljšani meril 4,63 metra in 2755 milimetrov medosne razdalje. Na evropskem trgu bo tucson na voljo kot priključni, običajni in blagi hibrid. Razpon dizelskih in bencinskih motorjev sega od 85 kW (115 KM) za dizla do 169 kW (230 KM) za bencinskega hibrida. Priključni hibrid kot vrh ponudbe bo imel 195 kW (265 KM).

Menjalnik bo šeststopenjski ročni ali sedemstopenjski dvosklopčni, seveda pa ne bo manjkal niti štirikolesni pogon kot opcija. Od 2004, ko je prišel na trg, je tucson zdaj v svoji četrti generaciji in v 16 letih so prodali več kot sedem milijonov primerkov. Novinec bo najprej na voljo v Južni Koreji, k nam pa prihaja v prvih mesecih prihodnjega leta.


Najbolj brano