Alenka Artnik znova priplavala najgloblje

Svetovno priznana potapljačica na vdih, Koprčanka Alenka Artnik ima nov razlog za slavje. Na včerajšnji tekmi evropskega pokala v grški Kalamati je postavila nov svetovni rekord v kategoriji potopov z dvema plavutkama.

Zmagoslavje Alenke Artnik ob znaku sodnika, da je dosegla nov 
svetovni rekord. Foto: Evgeny Sychev
Zmagoslavje Alenke Artnik ob znaku sodnika, da je dosegla nov svetovni rekord. Foto: Evgeny Sychev

KALAMATA > Z doseženimi 94 metri globine je Alenka Artnik za meter izboljšala dosedanji svetovni rekord v kategoriji potopov z dvema plavutkama, katerega nosilka je bila Ukrajinka Nataliia Zharkova.

“Potop je bil izredno močen, na površje sem prišla 'čista', v nekaj sekundah lepo opravila protokol, tako da sem izredno zadovoljna,” nam je Artnikova zaupala svoje občutke po velikem dosežku.

94

metrov globoko je priplavala Alenka Artnik v torek v grški Kalamati

Ob vsakem potapljaškem dosežku Alenka Artnik pod vodo ponosno razgrne slovensko zastavo. (foto: Dasha Muzykantova)

Zadovoljna je, da je organizatorju sploh uspelo izpeljati tekmo, saj je bil skupaj s tekmovalci skoraj do konca v negotovosti, ali bo to izvedljivo. Pa je le uspelo in pogoji za zmagovalni potop, pravi Artnikova, so bili vrhunski: “Čeprav se mediteransko morje hitro hladi, je v tem obdobju temperatura vode še zelo ugodna.”

Ponosna je, da ji je uspel vrhunski potop, saj so bile priprave nanj vse prej kot preproste. “Med svojim bivanjem na Filipinih sem bila primorana v trimesečno karanteno, tako da sem morala nekako najti nadomestilo svojim klasičnim pripravam v globinah. Potopi namreč niso bili možni, zato sem morala nekako simulirati globino na suhem in nisem mogla vedeti, ali bom uspešna ali ne,” razloži 38-letna Koprčanka, ki se je potapljanju na vdih začela posvečati pred osmimi leti in odtlej niza uspeh za uspehom.

Foto: Florian Burghardt

Nov svetovni rekord, ki ga je dosegla v torek, le potrjuje, da je kljub letošnjim neugodnim pogojem za priprave v vrhunski potapljaški formi. V Kalamati ostaja na pripravah še mesec dni. Kot pravi, bo dvojne plavutke počasi pospravila v kot in si nadela svojo paradno monoplavut. “Upam, da mi z njo uspe iti še malo globlje in tako še za kakšen meter izboljšati moj aktualni svetovni rekord - 113 metrov,” je kot vselej pozitivno naravnana in pripravljena na nove potapljaške podvige.

Foto: Florian Burghardt

Poleg svoje zmage se je v torek veselila tudi novega svetovnega rekorda v moški potapljaški konkurernci, ki ga je postavil njen prijatelj, Francoz Arnaud Jerald, ki je z dvema plavutkama priplaval do 112 metrov globine.


Najbolj brano