Rodmanova prva, Gorica šesta

Z zmago fantov in deklet ljubljanskega AD Mass ter s šestim mestom fantov Gorice se je končal atletski pokal Slovenije za starejše mladince in mladinke. Edino posamično primorsko zmago je dosegla Ema Rodman (Gorica).

Rok Kocina (levo, AK Gorica) je v Celju osvojil srebrno in bronasto  
odličje. Foto: Igor Mušič
Rok Kocina (levo, AK Gorica) je v Celju osvojil srebrno in bronasto odličje. Foto: Igor Mušič

CELJE > Na celjskem stadionu Kladivar se je v obeh starejših mladinskih kategorijah predstavilo 272 športnikov iz 24 klubov. Tudi v tej kategoriji so razmerja moči podobna kot v absolutni članski konkurenci, kjer prevladuje ljubljanski Mass, občasno pa se mu približa celjski Kladivar ali še kateri od štajerskih klubov.

Tokrat je v moški konkurenci slavil Mass (260 točk) pred Velenjem (220) in Kladivarjem (206). Najboljši izmed petih primorskih klubov, AK Gorica, se je s šestim mestom (72) odrezal bolje kot pred nekaj dnevi med mlajšimi mladinci, ko je bil deveti, kar kaže, da zna primorska stroka dobro selekcionirati in izbrusiti talente, dokler so ti še v novogoriških srednjih šolah. Ko sedijo odhodi na študij v Ljubljano in drugam ter zahteve po profesionalnem načinu dela, na Goriškem zmanjka denarja. (Pre)mnogi primorski fantje z resno atletiko tedaj že zaključijo.

Za žensko konkurenco še bolj velja nazadnje zapisano. Resen osip na Primorskem nastaja že pred maturo, v slovenskem vrhu pa so razmerja moči približno takšna kot pri fantih. Pokalne prvakinje so Ljubljančanke (Mass, 247), pred Celjankami (198) in še enim predstavnikom prestolnice, Kronosom (188). V pokalu sta s skromno udeležbo nastopali le dve primorski ekipi.

Primorsko zastopstvo je sicer poskrbelo za nekaj posamičnih presežkov. V moški konkurenci se je najbolj - z dvema odličjema - izkazal sprinter Gorice Rok Kocina. V teku na sto metrov je zaostal le za državnim prvakom, Novomeščanom Matevžem Šuštaršičem (10,70), a ni prišel blizu svojemu najboljšemu izidu sezone (10,87). Tudi bron je šel na Primorsko - v roke najboljšega mlajšega mladinca v državi, člana tolminskega Posočja Andreja Skočirja (11,08).

Drugo srebrno odličje za primorsko moško atletiko je v teku na 3000 metrov osvojil Bovčan Tobi Gaberšček (8:44,57). Hitrejši je bil le Celjan Bor Bauman (8:43,68).

Kocina je svoje drugo (bronasto) odličje dosegel v teku na 200 metrov (22,65). Tudi tu je bil Šuštaršič razred zase (21,80), pa tudi Celjan Domen Orož je imel precej prednosti (22,06). Kocina s pomanjkanjem treninga (prednost je imela matura) ni zadržal ravni z vrhunca sezone, ko je tekel izid 21,98.

V teku na 110 metrov z ovirami je tretje mesto z osebnim rekordom osvojil Novogoričan Žiga Šuligoj (16,70). Zmagal je Ian Matic Guček (Kladivar, 14,38). Lep uspeh pomeni tretje mesto komaj 15-letnega Maja Cizere Turka (Gorica, 12,95), ki je že blizu dve leti starejšim tekmecem. Zmagal je član Krke Andraž Durjava (13,98).

Izkazalo se je tudi nekaj primorskih deklet. Edino pokalno zmago v celotnem primorskem zastopstvu ima v žepu specialistka za troskok AK Gorica Ema Rodman, ki je ob tej priložnosti v napetem boju z Ljubljančanko Kristino Švab (ta je zaostala za deset centimetrov) z enajstimi metri in 60 centimetri dosegla tudi osebni rekord.

Srebrna odličja sta si priborili Novogoričanka Vita Benedetič in Tolminka Žana Sovdat (Posočje). Benedetičeva je s palico preskočila 320 cm (letos že 340), Sovdatova pa je kopje vrgla 35,66 metra daleč. Zlato sta osvojili Ajda Osolnik (Mass, 360) in Nika Rman (Krka, 41,20). S palico je bila bronasta še Novogoričanka Hana Kranjc (310).


Najbolj brano