Koze so se izkazale za dobre “kosilnice” in turistično atrakcijo

Pred dvema letoma so na zelenice v Parku vojaške zgodovine pripeljali koze. Izkazale so se za zelo dobre “kosilnice”, pa tudi kot atrakcija za obiskovalce. Slednjih so v Pivki v letošnjih poletnih mesecih našteli celo več kot v enakem obdobju lani.

Grega Česnik (levo) in Janko Boštjančič ob čredi koz, ki skrbi tako 
za “košnjo” kot  za atraktivnost Parka vojaške zgodovine.  Foto: Helena Race
Grega Česnik (levo) in Janko Boštjančič ob čredi koz, ki skrbi tako za “košnjo” kot za atraktivnost Parka vojaške zgodovine.  Foto: Helena Race

PIVKA > Od začetka leta do sredine septembra je Park vojaške zgodovine v Pivki obiskalo 22.500 gostov. Lani so jih v enakem obdobju našteli 40.000. “Nimamo dogodkov, ni obiskov skupin, muzej je bil marca in aprila zaprt. Nas pa navdajajo s korajžo julij, avgust in polovica septembra, ko smo imeli celo za 20 odstotkov več obiskovalcev kot lani,” pravi Janko Boštjančič, direktor Parka vojaške zgodovine. V Pivko prihajajo večinoma Slovenci, parku pa se je očitno obrestovalo delo v preteklosti, saj so že takrat stavili na domače obiskovalce.

(foto: Helena Race)

15 do 20 koz s kmetije Česnik se redno pase na

2,5 hektarja zelenih površin okrog paviljonov Parka vojaške zgodovine v Pivki

Koze se pasejo okoli razstavnih paviljonov

V Pivko jih privabljajo zanimivi muzejski eksponati, marsikaterega od najmlajših pa še bolj navdušijo živali, ki se pasejo okoli razstavnih paviljonov. Pred dvema letoma so na zelene površine parka pripeljali koze in osle, lani spomladi pa testni pašnik nadgradili v projektu Las. “Cilji so bili čim bolj sonaravno vzdrževati zelene površine, znižati stroške vzdrževanja, povečati atraktivnost parka, promovirati mleko in mlečne izdelke domačih ponudnikov,” je naštel Boštjančič. Vse to jim je uspelo.

Ograjenih imajo 2,5 hektarja zelenih površin, na njih se pase od 15 do 20 koz s kmetije Česnik. “Potrebovali smo dodatne površine za mladice, ki jih obdržimo za pleme, in Park vojaške zgodovine nam jih je ponudil. Sodelovanje nam je omogočilo tudi promocijo kmetije in dejavnosti, obiskovalci so lahko kupili naše izdelke, nekateri so nato prišli tudi k nam,” je povedal Grega Česnik.

Osle so h kozam dodali, da jih ščitijo pred volkovi, ki prihajajo v bližino Pivke, a do parka za zdaj niso prišli.

Živali vnašajo toplino med železne eksponate

Projekt takšne promocije reje drobnice, ki je tudi turistični produkt, je bil izbran za uresničevanje ciljev strategije lokalnega razvoja Las med Snežnikom in Nanosom in je bil sofinanciran iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Vrednost projekta je znašala 18.754 evrov, sofinanciranih je bilo 13.765 evrov.

Projekt se je iztekel avgusta, a muzej in kmetija Česnik bosta še naprej sodelovala, razmišljajo celo o širitvi pašnikov in dodajanju drugih živali. “To je pomembna popestritev parka. Tu prevladuje železje, živali pa vnašajo nekaj topline in domačnosti,” pravi Boštjančič.

Veliko prijav na peti razpis Lasa

Prizadevanja Parka vojaške zgodovine za sodelovanje z lokalnimi ponudniki je pohvalil Aleš Zidar, strokovni vodja Las med Snežnikom in Nanosom, saj je muzej pod okriljem Las izvedel že več projektov. Tudi v petem razpisu, ki se je pred kratkim zaključil, kot partner sodeluje pri nekaj prijavljenih. “Razpisali smo za 504.000 evrov, prišlo pa je 23 prijav v vrednosti 1,18 milijona evrov. To pomeni, da je veliko projektov in veliko partnerjev, za njimi pa veliko angažiranosti, kar je dokaz, da ljudje razmišljajo razvojno in da se oblikujejo dobre ideje,” ocenjuje Zidar.


Najbolj brano