Velikana, ki jima je bilo skupno vprašanje svobode

Čarobni vrt Premskega gradu je v soboto gostil 32. Premska srečanja, ki jih zadnja leta ob podpori občine pripravlja Literarno društvo Ilirska Bistrica. Tokratno druženje je bilo posvečeno Francetu Bevku in Cirilu Kosmaču, velikima literatoma in primorskima rojakoma, ki se ju v jubilejnem letu še posebej pozorno in toplo spominjamo.

Premska srečanja (na fotografiji prizorišče med predavanjem dr. Urške Perenič) so minila tako v 
znamenju literature in čarobnega okolja kakor proti-koronskih ukrepov.       Foto: Maja Pertič Gombač
Premska srečanja (na fotografiji prizorišče med predavanjem dr. Urške Perenič) so minila tako v znamenju literature in čarobnega okolja kakor proti-koronskih ukrepov.  Foto: Maja Pertič Gombač

PREM > V četrtek bo minilo 130 let od rojstva in 50 let od smrti Franceta Bevka, o katerem je v simpozijskem delu spregovorila profesorica za slovensko književnost na Filozofski fakulteti dr. Urška Perenič. Domačinka s Prema se je posebej posvetila manj znani Bevkovi romaneskni trilogiji Znamenja z neba, postavljeni na Tolminsko v srednjem veku. Pri tem je poudarila, da je zgodovinski roman vedno metafora za pisanje o sodobni problematiki.

Dr. Urška Perenič (foto: Maja Pertič Gombač)

Lovim pomladni veter pa je še po tisku dišeča zbirka doslej v knjigi še neobjavljenih novel in drugih zapisov Cirila Kosmača, od čigar rojstva bo 28. septembra minilo 110 let, 40. obletnico pa smrti smo obeležili januarja. Na Premu jo je predstavil Andraž Gombač, ki je skupaj s pisateljevo hčerko Nančo Kosmač Kogej opravil izbor in napisal spremno besedo.

(foto: Maja Pertič Gombač)

Kot je v sklepu prvega dela povzela dr. Urška Perenič je bilo obema pisateljema izjemno blizu vprašanje svobode. In to se zdi vedno znova aktualno.

Andraž Gombač, Helena Pirih Rosa in Urška Perenič (foto: Maja Pertič Gombač)

Srečanje, ki ga je povezovala Helena Pirih Rosa, se je prelilo v Poletnice, literarno-glasbeni dogodek Literarnega društva Ilirska Bistrica. Za glasbeni del sta poskrbeli uspešni maturantki glasbenega oddelka koprske gimnazije, flavtistka Alja Boštjančič in kitaristka Daša Bric, s svojimi literarno ustvarjalnostjo pa so večer obogatili člani društva Jana Frank, Dragica Marković, Aleksander Borenović in Jerica Strle ter kot gostje Danica Pardo, Tina Šajn in Milan Šelj. Slednji je po več zbirkah za odrasle, ki so prevedene tudi v tuje jezike, na Premu predstavil pesmi iz svoje prve slikanice za otroke, ki je z ilustracijami Marte Bartolj pravkar izšla pri založbi Zala. Zbirka, naslovljena Kosmatice, po kraškem posestvu, kjer literat, razpet med Krasom in Londonom, biva, ko je v domovini, in vsako leto gosti posebno literarno druženje, ki je letos zaradi pandemije odpadlo.


Najbolj brano