Za več gibanja in manj pločevine

Evropskemu tednu mobilnosti se je letos ponovno pridružila tudi postojnska občina. Od danes zjutraj na OŠ M. Vilharja “vozi” Pešbus, ostali celotedenski program se bo začel v sredo in sklenil s torkovim Popoldnevom brez avtomobila na Tržaški cesti.

Tržaško cesto bodo tudi letos za eno popoldne namesto pločevine zasedli šport, glasba, ples in zabava. Foto: katja kodba
Tržaško cesto bodo tudi letos za eno popoldne namesto pločevine zasedli šport, glasba, ples in zabava. Foto: katja kodba

POSTOJNA > Učenci 2., 3. in 4. razredov OŠ Miroslava Vilharja bodo lahko v teh dneh v šolo hodili peš v spremstvu odraslih, na treh progah in po urniku. Pešbus bo učence pobral na postajah, ki so označene s tablami.

Ostali program se začenja v sredo. Občani bodo lahko cel teden prejemali nalepke, če bodo v šolo, službo ali po opravkih prišli peš, s kolesom, skirojem ali javnim prevozom. Prevzem nalepk in knjižic s kuponi bo mogoč na več lokacijah, za pet kuponov bodo knjižico zamenjali za popust ali darilo pri enem od sodelujočih ponudnikov.

Tri parkirna mesta bodo spremenili v prostore druženja. V “dnevni sobi” ob Ljubljanski cesti bo mogoče dobiti vse informacije, nalepke, se naučiti uporabe sistema izposoje koles, sodelovati v nagradnem žrebanju... PARKlet za občino bo ponujal sproščen kotiček med čakanjem na ureditev formalnosti v občinski stavbi.

V sredo bodo na Titovem trgu šola rolkanja, BMX-anja in kuharske delavnice, z biologom Slavkom Polakom se bo mogoče sprehoditi ob reki Pivki. V četrtek bo voden kolesarski izlet po Postojni s Tomažem Penkom, kot prostovoljca se bosta Sopotnikom pri prevozu starejših pridružila župan Igor Marentič in direktorica občinske uprave Marina Rebec.

Zvrstile se bodo tudi delavnice spoznavanja prometnih pravil za najmlajše ter preventive v prometu in mobilnosti za srednješolce.

Zadnji dan, prihodnji torek, bo potekal sprehod Jane's walk, posvečen drevesom v mestu in njihovemu pomenu. Sprehod bodo vodili dijaki Srednje gozdarske in lesarske šole v sodelovanju s člani društva Prostor. Torek popoldne bo brez avtomobila, namenjen zabavi na Tržaški ulici, ki bo od 16. do 19. zaprta za promet.

Tema letošnjega Evropskega tedna mobilnosti je “Promet s čim manj emisijami za vse” in sledi ciljem za doseganja ogljične nevtralnosti Evrope do leta 2050. “Velika težava sodobne družbe je pomanjkanje fizične aktivnosti prebivalcev in onesnaževanje okolja. Ker se preveč zanašamo na osebne avtomobile, so naše ulice polne pločevine, naš zrak je onesnažen, mi pa se veliko premalo gibamo,” opozarjajo organizatorji ETM v Postojni.


Najbolj brano