Ocvrti sardoni (ali sardele)

1 kg sardonov ali sardel

moka

jajca

krušne drobtine

olje za cvrtje

limona

za 4 osebe

V krajih ob Tržaškem zalivu prisegajo, da so ocvrti sardoni ena najboljših ribjih poslastic. A na enak način, kot se pripravi ocvrte sardone, to najbolj tržaško med vsemi ribami, se pripravlja tudi sardele. Najzahtevnejši je začetek. Ribe, za sardone velja, naj ne bodo predrobni, je treba očistiti in jim odstraniti glavo ter previdno tudi kost. S pravilnim postopkom dobimo lepega metuljčka. Tako nadaljujemo do zadnje ribice. Paniranje je klasično, moka, jajca, drobtine, nekateri preskočijo drobtine ali pa filete namočijo v gosto testo. Sledi cvrtje v zelo vročem olju, komur ni škoda, naj uporabi oljčnega. Olje naj bo res precej vroče, da bo testeni plašček napihnilo. Po dveh minutah ribice obrnemo in cvremo še slabi dve minuti, da lepo porjavijo. Predenemo jih na papirnate kuhinjske brisače, da popivnajo odvečno olje. Ocvrti sardoni ali sardele so najboljši vroči z nekaj kapljicami limoninega soka. Priloga, če je že potrebna, je lahko poljubna, v najbolj klasični kombinaciji pa ocvrte sardone ali sardele spremlja solata iz mladega radiča in fižola. Dober tek!


Najbolj brano