V grelnih gnezdecih bodo lahko ostali ob mamah

V postojnski porodnišnici so se ta teden kot prvi med šestimi porodnišnicami razveselili grelne blazinice in oksimetra za novorojenčke, ki ju je v sodelovanju z Društvom Slojenčki podarila zveza Rotary klubov Distrikta 1912.

Petra Bratina, vodja neonatalnega oddelka postojnske porodnišnice, nekdanja guvernerka rotarijcev 
Irena Kos  in dr. Nataša Tul Mandić, predsednica društva Slojenčki (z leve) ob prevzemu donacije.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Petra Bratina, vodja neonatalnega oddelka postojnske porodnišnice, nekdanja guvernerka rotarijcev Irena Kos in dr. Nataša Tul Mandić, predsednica društva Slojenčki (z leve) ob prevzemu donacije.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > “Donacija nam bo v ogromno pomoč pri delu z novorojenčki, še posebej najmanjšimi, ki rabijo največ pozornosti,” je ob prevzemu darila poudarila Petra Bratina, vodja neonatalnega oddelka v Bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo Postojna.

Kot je pojasnila, grelna blazinica pomaga uravnavati telesno temperaturo novorojenčkom, ki so rojeni prezgodaj: “Otroku omogoča, da leži na mehkem v vodni posteljici in se počuti domače, kot v trebuščku. Pomaga mu, da je njegova temperatura v normalnem območju, kar moramo stalno skrbno spremljati, kakršnakoli odstopanja so lahko zelo škodljiva.”

1400

nedonošenčkov se letno v povprečju rodi v Sloveniji

S pomočjo blazinic lahko nedonošenčki ostanejo ob mamicah, kar je še posebej pomembno v trenutnih razmerah in morebitnih novih valovih epidemije, ko je zaradi nevarnosti okužb vsaka premestitev v univerzitetna centra bolj tvegana kot sicer, je dodala dr. Nataša Tul Mandić, specialistka ginekologije in porodništva v porodnišnici Postojna in predsednica društva Slojenčki, ki zbira sredstva za opremljanje slovenskih porodnišnic. Društvo sodeluje z vsemi 14 porodnišnicami v Sloveniji, redno preverja potrebe in išče donatorje za svoje dobrodelne akcije.

Tudi pulzni oksimeter, ki meri nasičenost krvi s kisikom in srčni utrip novorojenčkov, v porodnišnici uporabljajo od rojstva naprej, saj lahko že zgodaj opozori na hude prirojene anomalije ali bolezni. Skupna vrednost donacije je 24.000 evrov.

Še pet grelnih blazinic in oksimetrov bodo prejele porodnišnice v Murski Soboti, Novem Mestu, Ptuju, Slovenj Gradcu in Trbovljah.


Najbolj brano