Danes se predstavlja ustvarjalna Istra

V nekdanjem skladišču soli Monfort občina Piran in Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije v okviru projekta REFREsh danes prirejata Dan industrijske dediščine, poimenovan “Kreativna Istra v Monfortu”. V prostoru, ki želi postati stičišče kulturnih in kreativnih industrij, bo začutiti možno prihodnost Monforta.

Katja Mijajlović in Borut Jerman   Foto: Alenka Penjak
Katja Mijajlović in Borut Jerman  Foto: Alenka Penjak

PORTOROŽ > Od 10. do 19. ure se bodo v Monfortu zvrstile številne aktivnosti. Obiskovalke in obiskovalci se bodo lahko sprehodili po kreativnem sejmu z ilustracijami, nakitom in kulinaričnimi produkti ter vstopili v “dnevno sobo”, ki bo z gledališko predstavo in glasbenimi ter drugimi performansi poskrbela za pestro kulturno dogajanje. Nenazadnje so ga bili obiskovalci deležni že včeraj z istrskimi zgodbami.

Na ogled bodo številna kreativna dela. Na razstavi TO SI TI bo videti fotografije kostumov in mask (avtorice Vanja Stojanović, Neli Paspal, Marina Kocjančič, Tanja Petelin, Sara Barut), Društvo Trajna bo pokazalo lesene in papirnate izdelke iz invazivnih rastlinskih vrst, Tinka Leskovšek bo predstavila svoje ilustracije, Natja Jankovič lesene umivalnike, Sandra Kocjančič avtorski sodobni nakit, tam pa bodo še druga kreativna dela.

Dogodek bo hkrati tudi priložnost za spoznavanje dobrih praks in kreativno druženje. Svoje delo bo predstavil Center za kreativnost - interdisciplinarna platforma, ki povezuje, promovira, predstavlja in podpira dejavnosti in razvoj kulturnega in kreativnega sektorja v Sloveniji.

Za izobraževalno noto dogodka bodo poskrbeli z brezplačno predstavitvijo razvoja projektne ideje, ki jo bo vodil Borut Jerman, podpredsednik PiNE in eden izmed koordinatorjev projekta RUK (Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture), s številnimi leti izkušenj na področju projektnega dela. Za glasbeni program pa bo skrbel Radio NOR.

Današnja zgodba bo sklepna zgodba projekta REFREsh, katerega partner je občina Piran in se izvaja v okviru programa Interreg Srednja Evropa. Projekt je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, vanj je vključenih deset partnerjev iz petih držav (Italija, Madžarska, Nemčija, Hrvaška in Slovenija), vreden pa je dva milijona evrov - delež piranske občine znaša 181.555 evrov.

“Namen projekta je ponovno oživiti oziroma revitalizirati opuščene industrijske objekte s ciljem preoblikovanja v družbeno koristne objekte,” pravi Borut Jerman. Monfort je tudi del programa EPK Piran 2025 in je zastavljen kot tako imenovani Center uprizoritvenih umetnosti.

“Za ustvarjalce je to velik dogodek,” dodaja Katja Mijajlović, ki je nastopila kot povezovalka lokalnih ustvarjalcev in sooblikovalka vsebin današnjega dne: “Mladi si želijo, da bi lahko živeli in delali v Istri, kjer bi imeli tudi profesionalne možnosti za ustvarjanje.”

Novo življenje Monforta, spomenika kulturne dediščine, pa bo treba še osmisliti z vsebino in ljudmi, ki želijo ustvarjati.


Najbolj brano