Trojica ni priznala krivde za ugrabitev umorjenega Danijela Božića

“Ne priznam krivde,” je danes sodnici odgovoril Klemen Kadivec, nato sta enako ponovila še Bojan Stanojević in Dragan Čikojević. Po obtožbi so se z neznanimi pajdaši združili v hudodelsko združbo, da bi ugrabili Žarka Tešanovića in Danijela Božića. Tešanovića so v Ankaranu rešili policisti, Božića pa so kasneje našli umorjenega v gozdu na Gorenjskem.

Klemen Kadivec je danes  prvi zanikal krivdo za očitke iz obtožnice. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Klemen Kadivec je danes prvi zanikal krivdo za očitke iz obtožnice. Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Zgodba o krvavem obračunu, ki se je lani jeseni končala z umorom 35-letnega Ljubljančana Danijela Božića, se je danes preselila v sodne dvorane. Koprsko tožilstvo trojici očita, da so se novembra lani združili s še neznanimi sostorilci in pripravili načrt za ugrabitev Žarka Tešanovića in Danijela Božića. 15. novembra lani je Božić iz Ljubljane v Ankaran s svojim avtom pripeljal Tešanovića in Klemna Kadivca. Na parkirišču pri lekarni pa se je pojavil še Bojan Stanojević, ki se je tja pripeljal z drugim avtom, v katerem naj bi bili še neznani sostorilci. Po obtožbi naj bi Kadivec Tešanovića in Božića na parkirišču najprej ločil, nato pa Božića pospremil do opel astre, v kateri je bil Stanojević s še dvema članoma združbe.

Ob številčni premoči so Ljubljančana porinili v avto in ga odpeljali na Gorenjsko.

Svojce še vedno boli, kar se je dogajalo po Božičevem izginotju

Na današnji predobravnavni narok je prišla tudi Dijana Bukurov, sestra umorjenega Danijela Božića. Srečanje z ljudmi, ki so po obtožbi vpleteni v ugrabitev njenega brata, jo je močno pretreslo. Še vedno pa sorodnike umorjenega močno boli to, kar se je novembra lani dogajalo po njegovem izginotju iz Ankarana. “Policisti šest dni niso naredili ničesar,” se še zdaj ne more sprijazniti Dijana Bukurov. Ko so svojci po izginotju klicali policiste in prijavili, da ga pogrešajo, so jih poskušali pomiriti, da ni ugrabljen. To so jim sprva tudi verjeli. A jih je z vsakim dnem bolj skrbelo in slutili so, da se je Danijelu zgodilo nekaj hudega. Čeprav je njegova partnerka že dan po izginotju prijavila, da ga pogreša, so policisti šele več dni zatem javno objavili, da je med pogrešanimi in objavili tudi njegovo fotografijo.

Bojan Stanojević (drugi z leve) in Dragan Čikojević (prvi z desne) Foto: Tomaž Primožic/FPA

Truplo so našli v gozdu

Kadivec in Stanojević sta nato na parkirišču obračunala s Tešanovićem, ki naj bi ga prav tako nameravali ugrabiti. Kadivec naj bi ga s pištolo večkrat udaril po glavi, nato pa naj bi ga podrla na tla in mu na hrbtu zvezala roke.

Hiša, v kateri so po ugrabitvi zadrževali Božića

Mimoidoči so slišali kričanje in opazili prerivanje ter poklicali policiste, ki so takrat Kadivca in Stanojevića prijeli. Od takrat sta v priporu. Božića pa so našli v začetku decembra umorjenega v gozdu v bližini Okroglega na Gorenjskem, kjer so ga morilci ustrelili, njegovo truplo pa prekrili z zemljo.

Svojci umorjenega Božića so v gozdu, na kraju, kjer so našli truplo, prižgali sveče.

Sprva obtožena le nasilništva

Koprsko tožilstvo je sprva proti Kadivcu in Stanojeviću vložilo obtožni predlog zaradi nasilništva. Na okrajnem sodišču so lani decembra razpisali obravnavo, a se takrat nista odločila, da bi priznala krivdo. Po najdbi Božićevega trupla je koprsko tožilstvo zahtevalo sodno preiskavo zaradi drugega kaznivega dejanja, poskusa ugrabitve Tešanovića in ugrabitve Božića. Preiskava se je nato razširila še na Dragana Čikojevića, ki naj bi med drugim na Gorenjskem zagotovil prostor, kamor so odpeljali Božića. Pred kratkim so na policiji pojasnili, da umor še intenzivno preiskujejo, podrobnosti pa ne razkrivajo.

Hoteli so ju prepričati, naj se ne vmešavata v njihove posle

Danes je okrožno sodišče za 30-letnega Kadivca, ki živi v Domžalah, enako starega Stanojevića, Črnogorca, doma iz Podgorice, in 35-letnega Čikojevića, doma z Okroglega na Gorenjskem, razpisalo predobravnavni narok. Višja državna tožilka Tamara Pahor je najprej prebrala obtožbo, po kateri vsem trem očita, da so se združili v hudodelsko združbo. Njihov namen je bil ugrabiti Božića in Tešanovića ter ju tako prisiliti, da se ne bi več ukvarjala s preprodajo droge in se ne bi vmešavala v njihove posle. Od njiju naj bi hoteli informacije o tem, kje je skrita droga ali denar, ki je oktobra izginil iz hiše na Okroglem, kjer so takrat tudi napadli Čikojevićeva starša.

Člani združbe naj bi si po obtožbi razdelili vloge in priskrbeli orožje, Kadivec naj bi najel dve vozili ter sobo v penzionu v okolici Ljubljane za Stanojevića in še dva člana združbe. Pri tem pa so s podatki drugih oseb prikrili, kdo bi uporabljal vozili. Naredili so tudi načrt, kako bodo Božića in Tešanoviča zvabili iz Ljubljane in ju nato ugrabili.

Čikojević pa naj bi pomagal tako, da je dal v uporabo prostor, kamor so sostorilci pripeljali Božića. Na njegovem truplu so med obdukcijo odkrili vbodne rane, presekanine, tope poškodbe, raztrganine in strelne poškodbe.

Tožilstvo Kadivcu in Čikojeviću očita še nedovoljeno proizvodnjo in promet z orožjem in eksplozivi, Kadivcu zaradi štirih nabojev v pištoli glock, s katero je udarjal Tešanovića, Čikojević pa je doma hranil 13 nabojev z enakimi oznakami. Proti Stanojeviću je tožilstvo vložilo še obtožni predlog zaradi ponarejanja listin, saj so v njegovi potovalki v penzionu našli ponarejeno češko osebno izkaznico.

Vsi obtoženi so sodnici Nataši Tomazini Tonejc odgovorili, da razumejo očitke, nato pa so drug za drugim izjavili, da krivde ne priznajo, prav tako ne nobenih dejstev iz obtožbe.

Obramba zahteva izločitev dokazov

Njihovi zagovorniki, Dejan Marković, Branko Gvozdić in Klementina Fincinger, so zahtevali izločitev številnih po njihovi presoji nezakonitih dokazov. Odvetnika Marković in Gvozdić sta med drugim predlagala izločitev vseh dokazov, ki so jih kriminalisti pridobili z zasegom podatkov s sledilnih naprav, ki sta bili na obeh najetih avtomobilih, opel astri in passatu. Odvetnika sta poudarila, da so policisti pri zasegu podatkov kršili določila zakona o kazenskem postopku in kršili zasebnost obtoženih, saj naj bi podatke zasegli brez ustrezne sodne odredbe in privolitve uporabnikov.

Odvetnik Gvozdić je med drugim dejal, da je v sodnem spisu celo ponarejen oziroma prirejen dokaz. Po načelu zastrupljenega sadeža so odvetniki sodišču predlagali, da izloči vse dokaze, ki so jih kriminalisti pridobili na podlagi teh domnevno nezakonitih dokazov. Odvetnik Gvozdić je predlagal tudi izločitev posnetkov z Darsovih video nadzornih kamer in nekaterih podatkov, ki so jih policisti dobili glede prehajanja meje. Problematiziral je predvsem hranjenje teh podatkov.

Državna tožilka se bo glede predlogov obrambe za izločitev dokazov opredelila pisno. Sodnica Nataša Tomazini Tonejc mora najprej odločiti o predlogih obrambe za izločitev dokazov. Glavna obravnava se bo začela, ko bo ta odločitev pravnomočna. Na sklep sodnice je namreč možna še pritožba na višje sodišče. Sicer pa je sodnica danes določila že datume glavne obravnave, prvo je razpisala konec novembra, zadnjo pa za zdaj aprila prihodnje leto.


Najbolj brano