Se epidemiologi igrajo s policisti?

Tretji dan po prijetju španskega državljana je policija izvedela, da je ta okužen z novim koronavirusom. Policija je o dogodku obvestila epidemiologe, ti pa policistov niso poslali ne na testiranje ne v karanteno. Policijski sindikat se sprašuje, ali epidemiologi diskriminirajo policiste, z NIJZ pa odgovarjajo, da stik policistov z okuženim ni bil visoko rizičen.

Kljub temu, da je bil španski državljan okužen z novim virusom, 
NIJZ policistov, ki sta ga aretirala, ni poslal na testiranje za novi 
koronavirus. Foto: Danijel Cek
Kljub temu, da je bil španski državljan okužen z novim virusom, NIJZ policistov, ki sta ga aretirala, ni poslal na testiranje za novi koronavirus. Foto: Danijel Cek

KOPER > Pred dobrim tednom so policisti v Jasenu pri Ilirski Bistrici ponoči opazili voznika s fiatom doblo in ga hoteli ustaviti. Voznik je pospešil in začel pred njimi bežati, policisti pa so ga lovili skozi Ilirsko Bistrico do Ribnice, skozi Vremsko dolino do Divače in nato po avtocesti do Škofij na italijansko stran. Po dobrih 60 kilometrih bega sta zaradi bodic, ki so jih policisti vrgli na cesto pred njim, s fiata odpadli gumi in voznik je končno ustavil.

Za volanom je sedel 21-letni državljan Španije in Venezuele, v avtu pa je prevažal stlačenih 16 prebežnikov iz Eritreje. Po ustavitvi so policisti voznika vklenili, nato pa predali italijanskim kolegom. Ti so ga prevzeli in odpeljali v pridržanje, trenutno je v priporu v tržaškem zaporu Coroneo.

Že marca jih niso hoteli testirati

Kmalu po začetku epidemije so marca letos bistriški policisti pri Zabičah ustavili kombi s sedmimi prebežniki, med katerimi jih je nekaj imelo vročino. Prepeljali so jih v center za tujce v Veliki Otok, od koder so jih po navodilih epidemiologov odpeljali na testiranje v postojnski zdravstveni dom. Najmanj eden od policistov, ki so bili v stiku z vročičnimi migranti, je takrat odločno zahteval testiranje, pa mu epidemiologi tega niso omogočili. Na koncu se je k sreči izkazalo, da migranti niso okuženi.

Tri dni po dogodku (minulo soboto) pa so italijanski policisti na koprsko policijsko upravo sporočili, da so voznika testirali na novi koronavirus in ugotovili, da je okužen. S koprske policijske uprave so takoj poklicali na koprsko enoto Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), od koder so stopili v stik s policisti, ki naj bi bili v stiku z okuženim. Po naših informacijah gre za enega policista bistriške postaje in enega postaje prometne policije s Škofij.

“Policisti - supermeni”

Ogorčen nad odločitvijo epidemiologinje, ki za policista ni odredila ne testiranja ne karantene, se je včeraj javno odzval Jure Ocepek, predsednik postojnskega območnega odbora Policijskega sindikata Slovenije. “Policistov očitno ni potrebno testirati, njihovih družin ni treba zaščititi, policisti so očitno supermeni!” je sarkastično zapisal v svojem sporočilu. “Ko v šoli nekdo zboli, pošljejo v karanteno vse, od prvega do zadnjega, tudi tiste, ki so bili tri metre stran od okuženega. Za policista, ki sta se dotikala okuženega, pa ni ne karantene ne testiranja!”

Nista nosila mask

Po zaneseljivih informacijah sta policista med 200-metrskim lovom in prijetjem ubežnika nosila rokavice, ne pa tudi mask. Te sta si nadela šele potem, ko sta uklenjenega Španca dvignila s tal in prislonila ob vozilo.

Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah, je po ustavitvi voznik zbežal iz vozila, omenjena dva policista pa sta stekla za njim, ga po 200 metrih dohitela, podrla na tla, skočila nanj in ga med ruvanjem in upiranjem storilca le vklenila. Nato sta ga dvignila in pripeljala nazaj do vozila s prebežniki. Tam so bili še štirje naši in nato še nekaj italijanskih policistov.

Ruvanje in vklepanje ni visoko rizičen stik

“Niti enega našega policista niso testirali ali odredili karantene. Naslednji dan sta bila doma, potem pa sta morala spet v službo,” je ogorčen Ocepek, ki se sprašuje, kako epidemiologi določajo, koga poslati na testiranje in koga ne. “Policisti so dnevno v tesnem stiku z več ljudmi kot vsi politiki in šolniki. V državnem zboru in v šolah pa pošljejo vse takoj na testiranje,” pravi Ocepek.

Jure Ocepek

predsednik postojnskega območnega odbora Policijskega sindikata Slovenije

“Ko v šoli nekdo zboli, pošljejo v karanteno vse, od prvega do zadnjega, tudi tiste, ki so bili tri metre stran od okuženega. Za policista, ki sta se dotikala okuženega, pa ni ne karantene ne testiranja!”

Z NIJZ so nam odgovorili, da je primer obravnavala njihova epidemiologinja, kontaktirala vse navedene osebe in z njimi opravila epidemiološko preiskavo. “Glede na informacije in podatke, ki jih je epidemiologinja prejela s strani omenjenih policistov, je ocenila, da ni šlo za visoko rizičen stik,” so bili jasni na inštitutu in nam navedli primere visoko rizičnih stikov. To je neposredni stik obraz proti obrazu na razdalji manj kot dveh metrov, ki traja dlje od 15 minut, rokovanje, objemanje in uporaba skupnih predmetov, bivanje v zaprtem prostoru več kot četrt ure, druženje pri isti mizi in prevažanje v istem vozilu.

Policisti drugorazredni?

“Ker navedeni kriteriji niso bili izpolnjeni, tudi niso bile odrejene karantene. So pa policisti prejeli navodila, da naslednjih 14 dni spremljajo svoje zdravstveno stanje in se v primeru bolezenskih znakov po telefonu posvetujejo s svojim osebnim zdravnikom. O tem smo obvestili tudi vodstvo policijske uprave Koper,” je v odgovoru inštituta zapisal Samo Belavič Pučnik.

Trenutno so trije okuženi

V Centru za tujce so trenutno nastanjeni trije tujci s potrjeno okužba s covid-19, državljana Rusije, Pakistana in mladoletni državljan Afganistana, so nam včeraj povedali na Generalni policijski upravi. Nihče od okuženih po njihovih navedbah nima vidnih znakov okužbe. Kje naj bi se okužili oziroma kdaj so bili sprejeti v center in zakaj so bili testirani, niso pojasnili. So pa povedali, da je ministrstvo za zdravje na podlagi priporočil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) karanteno odredilo še dvema mladoletnima tujima državljanoma, ki sta bila v stiku s pozitivnim mladoletnikom. Vsi omenjeni so v izolaciji v okviru centra. “Stiki med njimi in ostalimi tujci, ki so nastanjeni v centru za tujce, niso mogoči,” so zatrdili na policiji in dodali, da vse postopke in ukrepe vodijo v skladu z navodili in priporočili epidemiologov NIJZ. Koliko policistov oziroma drugih zaposlenih v centru je bilo v kakršnemkoli stiku z okuženimi, nismo izvedeli.

Na NIJZ so nam odgovorili, da podatkov o epidemioloških preiskavah v posameznih inštitucijah zaradi varovanja osebnih podatkov ne morejo posredovati. V območnem policijskem sindikatu Postojna pa tudi v tem primeru opozarjajo na nujnost ustrezne zaščite zaposlenih in strokovnost pri odrejanju karanten policistom.

“Ravnanje inštituta nas preseneča, iz njega razumemo, da na inštitutu delijo državljane na prvo- in drugorazredne,” je sklenil Ocepek. Oba policista v minulih in teh dneh hodita običajno v službo, ker njuna komandirja nimata podlage, da bi ju pustila doma.


Najbolj brano