Obrobje naj bo v ospredju

Danes se v Novi Gorici začne peti festival Mesto knjige, ki so ga zaradi ukrepov ob epidemiji s pomladi prenesli na konec poletja. V desetih dneh se bo v bogatem programu zvrstilo več kot 40 nastopajočih, znotraj festivala, katerega osrednja tema je letos Obrobje, pa bo tudi nepogrešljiv knjižni sejem.

Festival Mesto knjige, letos še posebno bogat, bo do prihodnjega 
torka obogatil tudi sejem knjig. Foto: Mitja Marussig
Festival Mesto knjige, letos še posebno bogat, bo do prihodnjega torka obogatil tudi sejem knjig. Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > “Za temo obrobja smo se odločili, še preden je bila kultura zaradi pandemije potisnjena na obrobje. Z njo se bomo ukvarjali z različnih vidikov. Tako naš festival kot Nova Gorica sta na obrobju Slovenije, ves čas se počutimo kot kulturni producenti, ki so na obrobju, zato smo hoteli ovrednotiti svojo produkcijo. Ni pa obrobje mišljeno le kot geografski pojem, ampak se želimo posvečati tudi žanrom, ki so na robu, in jih tako postaviti v ospredje. Cilji, ki jih letos zasledujemo, so predstavitev sodobne slovenske dramatike kot zapostavljenega žanra, predstavitev literarnega prevajalstva kot zelo pomembne prakse, ki se je velikokrat ne zavedamo, hkrati pa želimo predstaviti tudi nekatere avtorje in književnosti, ki so v slovenskem literarnem prostoru zelo pomembni, zapostavljeni,” je povedala vodja festivala Mesto knjige Katja Pahor.

O človekovih pravicah

Festival, ki se sicer dogaja maja, so morali zaradi ukrepov ob epidemiji covid-19 prestaviti, zaradi za umetnost in kulturo še vedno nezavidljivih razmer pa so bile letos priprave težavnejše. A je uigrana ekipa sestavila desetdnevni program, najobsežnejši doslej, ki ga bo obogatilo več kot 40 nastopajočih.

Veliko knjig, a tudi veliko muzike

V okviru glasbenega programa na sejmu bodo nastopili Jurski par (Jure Longyka in Jure Tori), poetsko-glasbeni duo Zajtrk, zasedba Maier / Kušar duo, Gal Furlan na tolkalih, zazvenele bodo intervencije kitarista Tilna Kravosa in nastopil bo Bojan Cvetrežnik z zasedbo Fiddle Gang.

Začelo se bo drevi ob 19. uri na Trgu Evrope, kjer se bo avtor in aktivist Adriano Sofri z Luko Lisjakom Gabrijelčičem pogovarjal o svoji knjigi Fašistični mučenik, ki se dogaja med vojno v Vrhpolju. Z aktivistom Shivo Nazarahari in Pooyeshem Azizedin se bo dan kasneje Ervin Hladnik Milharčič ob 18. uri v čudovitem parku Pečno pri Kanalu pogovarjal o teptanju človekovih pravic v Iranu.

Dramatiko in prevajalstvo bodo postavili v ospredje z bralnimi uprizoritvami dram nagrajenih avtoric Simone Hamer in Simone Semenič, povabili so tudi priznanega avtorja Saïda Khatibija, Alžirca, ki zdaj živi na Gorenjskem in piše v arabskem jeziku. Med gosti so tudi Veronika Simoniti, med drugim prejemnica letošnjega kresnika za najboljši roman minulega leta, prevajalec Aleš Berger se bo pogovarjal s publicistom Bernardom Nežmahom, nastopil bo tudi pesnik in esejist Uroš Zupan ...

V znak solidarnosti do manjših slovenskih založnikov, ki so vse bolj potisnjeni na obrobje in se borijo za obstoj, so v sodelovanju s KUD Police Dubove in Zvezo modro-bela ptica pripravili brezplačno delavnico izdelave e-knjige, ki bo v sklopu Založniškega foruma potekala v Goriški knjižnici Franceta Bevka. Prek delavnic kreativnega pisanja, ki jih bo vodila Tamara Babić, in organiziranih obiskov festivala, za kar je zaslužna Alja Furlan, vključujejo tudi lokalne marginalizirane skupnosti, od prebivalcev doma upokojencev do varovancev zavoda ŠENT.

Tudi manjše založbe

Med drugim bodo na okrogli mizi spregovorili o poskusih slovensko-italijanske politične sprave ob 20-letnici poročila Slovensko-italijanski odnosi, z razstavo ilustracij in okroglo mizo pa bodo obeležili desetletje izhajanja revije Razpotja.

Ob 130. obletnici njegovega rojstva in 50. obletnici smrti se bodo na festivalu poklonili Francetu Bevku. V organizaciji JSKD, ZKD Nova Gorica in SNG Nova Gorica se bodo zvrstili vodeni sprehodi z glasbo in recitacijami ter recital in uglasbitev izbranih pisateljevih del. Seveda ne bodo manjkali niti tradicionalni tematski sprehodi, ob zaključku festivala tudi sprehod ob goriški dediščini Franceta Bevka in Ljubke Šorli v soorganizaciji ZTK Gorica.

Med prihodnjim torkom in petkom bo Bevkov trg tradicionalno zasedel knjižni sejem Mesta knjige, na katerem bo knjižne novosti in knjige po sejemskih cenah ponujalo kakih 20 založb, tudi celotna kooperativa humanističnih založb THD. “Ob tem spodbujamo tudi manjše založbe, da se predstavijo,” pravi Katja Pahor.

Ob sejmu bodo potekali pogovori, delavnice, sprehodi, bralne uprizoritve in koncerti.


Najbolj brano