Aleksandra Pivec še ni rekla zadnje besede

Aleksandra Pivec je odstopila s funkcije predsednice stranke Desus, ni pa še rekla zadnje besede. Na izrednem volilnem kongresu namerava vnovič kandidirati za predsednico stranke, je napovedala. Do izrednega kongresa, ki naj bi bil v prvi polovici novembra, bo stranko vodil začasni zastopnik Tomaž Gantar. Ta razume, da je zdaj on tisti, ki predstavlja stranko v odnosu do koalicije, Pivčeva pa bi to še pravno razčiščevala.

Aleksandra Pivec je odstopila s funkcije predsednice stranke 
Desus, ni pa še rekla zadnje besede. Foto: STA
Aleksandra Pivec je odstopila s funkcije predsednice stranke Desus, ni pa še rekla zadnje besede. Foto: STA

LJUBLJANA > “Težko pristajam na takšno pravno dvomljivo delovanje in neke vrste puč, ki se je organiziral v naši stranki. Stranki želim to prihraniti,” je razloge za odstop pred začetkom seje sveta stranke pojasnila Aleksandra Pivec.

Bo kandidirala ali ne?

Pivčeva je tako končala žolčne razprave in merjenje pravnih mnenj, ali jo lahko razreši že svet stranke. Na kongres stranke pa odhaja z lažjim nahrbtnikom, kot bi ga imela kot razrešena predsednica. “Glede na to, da se je v tem trenutku stranka precej razdelila, smatram, da imam na terenu precej podpore. Ta podpora je dovoljšnja, da lahko napovem, da bom na kongresu kandidirala,” je napovedala danes pred sejo sveta. Po seji je te besede nekoliko omilila. Napovedala je, da si bo vzela čas za premislek, ali je v tem trenutku pripravljena kandidirati, odločala pa se bo glede na odzive na terenu. “Ključna je dovoljšnja podpora članstva, v koliko ta podpora bo, bom seveda kandidirala.”

Tomaž Gantar, ki ga je svet stranke s 35 glasovi od 54 izvolil za začasnega zastopnika Desusa do izrednega kongresa, svoje kandidature na kongresu, ki naj bi ga sklicali do sredine novembra, še ni napovedal, si je pa pustil to možnost odprto.

Za Gantarja ni dileme, za Pivčevo je

O tem, kdo se bo zdaj pogovarjal s predsednikom vlade, danes niso govorili, se pa zdi Gantarju odgovor na to dilemo jasen: “Glede na to, da imam jaz pooblastila predsednika v tem obdobju, potem seveda ona ne more biti sogovornik.” Pričakuje, da se bosta z Janezom Janšo o tem pogovorila ob prvi priložnosti.

Aleksandra Pivec ima nekoliko drugačno mnenje, kdo zdaj predstavlja stranko v pogovorih znotraj koalicije. O tem, ali stranko zdaj zastopa Gantar, je po njenem preuranjeno govoriti. Pravi, da se je treba “skladno s pravnimi zakonitostmi dogovoriti oziroma odločiti, kdo to funkcijo opravlja naprej, glede na to, da formalnega predsednika stranka v tem trenutku nima.” Treba je pogledati, kakšna so pooblastil začasnega predsednika stranke, ali je v funkciji podpredsednika vlade ali ni, pravi.

Pivčeva je bila do zdaj - tako kot vsi predsedniki koalicijskih strank - tudi podpredsednica vlade. Kljub današnjemu razpletu ostaja ministrica. “Gospa Pivčeva politike ne razume. Obstaja možnost, da jo predsednik vlade obdrži, ni pa rečeno, da se bo to tudi zgodilo. To je odvisno predvsem od predsednika vlade in od precej drugih političnih vplivov, ki se lahko zgodijo,” je o njeni prihodnosti v vladi dejal vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša.

Izvolitev Gantarja za začasnega zastopnika Desusa ni bila v skladu s pričakovanji Pivčeve. Izvršni odbor, ki mu predseduje Pivčeva in v katerem imajo večino njeni podporniki, je svetu stranke predlagal, naj za začasnega zastopnika izvoli enega od podpredsednikov stranke. Člani sveta so glasovali o vseh treh podpredsednikih, vendar nihče ni dobil zadostnega števila glasov. Šele po tem razpletu so glasovali in izvolili Gantarja.


Najbolj brano