Zlati jami korona jemlje sijaj

Podjetje Postojnska jama bo odpuščalo. Novica ni povsem nepričakovana, je pa boleča.

Za podjetje, ki je bilo dolga leta steber postojnskega gospodarstva, eden najpomembnejših zaposlovalcev v občini in plačnik visokih davkov (vključno s za lokalno okolje pomembno koncesijsko dajatvijo), pa tudi zelo pomemben generator turističnih nočitev v občini, je bil tako črn scenarij še do nedavnega nepredstavljiv. Poslovni načrt za letos je predvideval kar 900.000 obiskovalcev jame, blizu 33 milijonov prihodkov in 10 milijonov evrov čistega dobička.

Postojnska občina je predolgo spala na lovorikah uspešnega poslovanja Postojnske jame in se tudi predolgo zanašala nanj.

Nato se je zgodila korona kriza, ki je močno in za najdlje udarila prav turistično gospodarstvo. Postojnska jama je močno odvisna od obiska mednarodnih gostov, zato je bilo že vnaprej jasno, da ji tudi turistični boni (ki jih tudi ni bilo mogoče koristiti za ogled znamenitosti) ne morejo rešiti sezone. Ob koncu glavne turistične sezone, ki se je letos začela šele 4. junija, je bilanca obiska porazna.

Dejstvo je, da podjetje ob 80-odstotnem padcu prometa in prihajajoči nizki sezoni dela za dosedanje število zaposlenih preprosto nima in ga glede na naravo dejavnosti niti ne more ustvariti. Blažilni ukrep subvencioniranega čakanja na delo pa se zanj prehitro izteka.

Družba Postojnska jama, ki je doslej veljala za eno najuspešnejših v panogi, bo torej prvo večje turistično podjetje v državi, ki bo odpustilo tako veliko število zaposlenih, kar je zelo slabo sporočilo že samo po sebi. Še bolj boleče pa je zaradi še nekaterih razlogov.

Med njimi je ta, da sta si delničarja družbe, družba Batagel&Co. in Občina Postojna, takrat, ko je bila kriza že pred vrati, izplačala 10 milijonov evrov dividend. Predvsem pa so posledice korona krize za postojnski turizem tako težke tudi zato, ker turistični akterji na čelu s Postojnsko jamo v preteklem desetletju niso dovolj sodelovali, se povezovali in oblikovali dodatne turistične ponudbe in s tem ustvarili vsaj dva do tridnevne destinacije Postojna. Če bi jo, bi bilo danes vsem lažje. Postojnska občina pa je ob tem predolgo spala na lovorikah uspešnega poslovanja Postojnske jame in se tudi predolgo zanašala nanj. Pogojev za prihod novih investitorjev pa ni ustvarila. Novih delovnih mest, ki bi jih v teh časih še kako potrebovali, je tako mnogo premalo.


Preberite še


Najbolj brano