V primorskih vinogradih je vse bolj živahno

V primorskih vinogradih je vsak dan bolj živahno. Zgodnje sorte so v veliki večini že v kleteh. Vreme je lepo in nadvse primerno za nadaljnje dozorevanja grozdja. Penine letošnjega letnika bodo izvrstne, vina nasploh pa bolj umirjena, z dobrimi razmerji med kislinami in alkoholnimi stopnjami. Količinsko bo letnik povprečen, na visoko kakovost pa bo ob ustreznem vremenu vplivalo tudi dejstvo, da so številni vinarji spomladi več časa preživeli v svojih vinogradih.

Trem samohodnim Vinakoprovim strojem za obiranje grozdja se je 
letos pridružil še vlečni. Foto: Jaka Jeraša
Trem samohodnim Vinakoprovim strojem za obiranje grozdja se je letos pridružil še vlečni. Foto: Jaka Jeraša

PRIMORSKA > Trgatev v Istri je v polnem razmahu, v Brdih so pri koncu z zgodnejšimi sortami, v Vipavski dolini jemljejo zalet, na Krasu, kjer je trgatev kot vselej najkasneje, pa ponekod okrog Dutovelj hitijo reševati pridelek, ki ga je načela toča.

V Istri že začenjajo s trgatvijo refoška

Strokovnjaki KGZ Nova Gorica že skoraj mesec dni spremljajo dozorevanje grozdja. “Grozdje je zdravo, sladkorne stopnje so ustrezne, na žalost pa v vinogradih opažamo več kapi vinske trte kot v minulih letih,” je povedala Majda Brdnik, specialistka za vinogradništvo pri KGZ Nova Gorica, ki bdi nad Krasom in Istro. Vreme, pravi, je nadvse ugodno: podnevi je toplo, noči pa so nekoliko hladnejše, kar je blagodejno za ohranjanje kislin in aromatike.

3

milijone litrov primorskega vina naj bi šlo v destilacijo

Matej Zaro iz Izole, ki prevzema družinsko kmetijo z 20 hektarji ekoloških vinogradov, je nadvse zadovoljen z letino. V klet so pripeljali že približno štiri desetine pridelka. “Letnik je zahteven, a se pozna, da smo več časa preživeli v vinogradih,” je povedal včeraj, ko so trgali še zadnje grozde malvazije, počasi pa se ozirajo k refošku. Pomoč pri trgatvi je domača, Zaro je s trgači zelo zadovoljen.

V Vinakopru pobirajo grozdje štirje stroji, trije so njihovi, enega so letos najeli. Za ročno trgatev imajo tri skupine trgačev, eno lastno in dve skupini tujcev, ki so prišli v Slovenijo dovolj zgodaj, da so ustrezen čas preživeli v karanteni. V kleti ob Šmarski cesti je že petina pridelka. Penine, napoveduje glavni enolog Boštjan Zidar, bodo izvrstne, zdaj na več koncih trgajo malvazijo, včeraj so začeli z refoškom. Pobrali so tudi že večino rumenega muškata, med drugim za mošt, ki je že naprodaj.

Tomaž Ščurek

enolog

“Kakovost je bila do dežja pred dobrim tednom dni izjemna, zato bodo vina iz zgodnjih sort odlična, enako penine.”

V Brdih je v vinogradih živahno zlasti ob koncih tedna, ko briške družine združijo moči. (Foto: Leo Caharija)

Letošnje briške penine bodo izvrstne!

“Tako v Brdih kot v Vipavski dolini še niso končali z obiranjem zgodnejših sort. Če bo vreme še naprej ugodno, bo letošnja trgatev super,” pravi Mojca Mavrič Štrukelj iz KGZ Nova Gorica. “Zanimiv letnik je, opažamo velike razlike v dozorevanju na posameznih lokacijah, kar pripisujem neenakomernemu cvetenju. Kako-vost je bila do dežja pred dobrim tednom dni izjemna, zato bodo vina iz zgodnjih sort odlična, enako penine. Letos bomo naredili nekaj več baze za peneče vino, občutek imam, da bo podobno v marsikateri briški kleti,” je zadovoljen Tomaž Ščurek, enolog v družinski kleti v Plešivem. “Končujemo s chardonnayem in modrim pinotom, začenjamo s sauvignonom, konec tedna pa bomo trgali rebulo za penino,” poroča Darinko Ribolica, enolog v briški zadružni kleti. Za njim in njegovimi sodelavci je naporen vikend, saj opažajo, da so se zadružniki za trgatev oprli predvsem na lastne sile in večino grozdja potrgajo konec tedna.

Na največji briški družinski kmetiji Simčičevih s Huma so s trgatvijo začeli včeraj. “Najprej je na vrsti sivi pinot v naših briških vinogradih, potem rebula za penino, v Kromberk pa se bomo selili kasneje, saj imamo tam v večini rdeče sorte, ki še zorijo,” je povedal Igor Simčič. Tako kot v Vinakopru tudi oni dobro polovico trgatve opravijo s strojem, na roke trgajo grozdje za najboljša vina in tam, kamor stroj ne more. “Pri trgatvi združimo moči družinski člani, zaposleni v naši kleti in naši stalni trgači,” je še povedal Simčič.

Vipavska vina bodo elegantna

Primož Lavrenčič iz kleti Burja, ki stoji na robu Orehovice v zgornji Vipavski dolini, je s trgatvijo začel včeraj, najprej je na vrsti modri pinot. “Grozdje zori umirjeno, letos ni bilo toplotnih šokov. Malvazija je videti super, prav tako rebula in zelen ter rdeče sorte, ki pa potrebujejo čas,” je povedal. V letošnjem letniku pričakuje elegantna vina z umirjenimi alkoholi. Njegov kolega Franc Vodopivec (Kmetija Slavček) iz Potoka pri Dornberku v spodnjem delu doline, je s trgatvijo začel pred dnevi. Najprej je bil na vrsti sivi pinot, zdaj so pri sauvignonu. Tudi on je zadovoljen s kakovostjo, trgatev pa bodo pri njih potegnili v oktober, ko bodo trgali refošk v njihovem kraškem vinogradu.

Letos ni kupcev za grozdje

Marsikje na Primorskem je v kleteh še vino, ki ga v običajnih letih ne bi bilo več. Državna ukrepa za krizno destilacijo in krizno skladiščenje vina sta namenjena večjim pridelovalcem, v destilacijo naj bi šlo skupno približno tri milijone litrov primorskega vina.

“Nekaterim vinarjem gre na roko njihova odločitev za nakup dodatne posode v predlanski obilni letini,” meni Mojca Mavrič Štrukelj. Spet drugi poskušajo prodati grozdje, a je zanimanje veliko, veliko manjše kot denimo lani, ko so v Sloveniji ob velikih domačih vinarjih precej kupovali tudi vinarji iz Furlanije.


Komentar novinarja

Sašo Dravinec

Lepa trgatev v nelepem letu

Vino, ki ima številne blagodejne učinke, nekatere opevajo že vsaj od antike, je od letos tudi razkužilo. V neznansko iskani artikel ga bodo v vinorodnih državah EU predelali v okviru kriznega ukrepa za podporo vinarskemu sektorju. V Sloveniji bodo v žganje, ki ga bodo z dodatki naredili neužitnega, predvidoma skuhali osem milijonov litrov vina, kar je približno desetina letine. Tri milijone litrov bo vina iz vinorodne dežele Primorska. Gre za vino, ki ni bilo pripravljeno za zorenje in za katerega ...

Preberi več

Najbolj brano