Bujon sirnih skorij in govejega jezika

Vedno se počutim kot poreden otrok, ko Valter odkrije, koliko sirnih skorij se skriva po različnih kotih hladilnika - stari sir, mladi sir, tri leta zorjen sir, fermentiran sir, zemljanka. Če nisi otrok s podeželja, nikdar ne boš razumel, koliko mleka porabiš za kolut sira. Dobrodošli v receptu brez odpadkov.

Za 6 porcij

Za bujon sirnih skorij in čebule

2 kg skorij tolminca različnih starosti

3 l prečiščene vode, v kateri se je kuhal goveji jezik

2 kg rdeče čebule

100 ml oljčnega olja

Za prah rdeče čebule

kuhana rdeča čebula (glej zgoraj)

Za gobove cmočke

500 g navadne moke

1 kg svežih obrezkov povsem svežih divjih gob

50 g česna

150 g šalotke

3 g sušenega čilija

100 ml oljčnega olja

sol

20 g pehtrana

20 g timijana

Za serviranje

12 cvetov čebule

Vakuumsko zapakiraj sirne skorje z nekaj vode jezika in parno kuhaj v pečici 12 ur na 90 stopinj Celzija. Odcedi tekočino, ohladi, odstrani maščobo in prihrani bujon, maščobo in tekočino. Razpolovi čebule in jih z oljčnim oljem peci v pečici 20 minut na 180 stopinj Celzija. Zmešaj pečeno čebulo in sirno vodo ter kuhaj v sous vide 12 ur pri 75 stopinj Celzija. Odcedi ter prihrani čebulo in tekočino.

Čebulo suši 48 ur pri 56 stopinjah Celzija in jo zmelji v prah v kavnem mlinčku. Stresi moko v večjo skledo in počasi prilij 265 g vode, pri tem pa stalno mešaj. Testo gneti z rokami deset minut, ga pokrij z vlažno krpo in pusti počivati tri ure. Po treh urah pomokaj roke in testo gneti še deset minut. Pokrij ga z vlažno krpo in pusti počivati še 30 minut. Postopek ponovi trikrat. Sesekljaj odrezke gob ter jih popraži na oljčnem olju s česnom, šalotkami in posušenim čilijem. Začini s soljo in s svežimi zelišči. Pazi, da jih ne prekuhaš. Ohladi, nato pa oblikuj cmočke, podobne kitajskim.

Skuhaj jih na pari in nato popeci v maščobi, ki ti je ostala od sira, po njih potresi čebulni prah ter jih zalij z zelo toplim bujonom čebule in sira. Okrasi s cvetovi čebule.

(recept je iz knjige Ane Roš Sonce in dež)


Najbolj brano