Več kot tisoč besed

Poznate tisti izrek, da je slika močnejša kot tisoč besed? No, jaz verjamem, da imajo besede (izgovorjene ali zapisane) veliko moč. Moč, da nekaj razložijo, opišejo, potolažijo ali pa prizadenejo. Danes živimo v svetu poplave besed. Usipajo se od vsepovsod. Kot da bi ljudje najprej nekaj izgovorili in šele potem razmislili. V tej poplavi besed je zelo težko poiskati smisel. Nekateri govorijo in govorijo (ali pa pišejo in pišejo), ne da bi karkoli povedali. Pomanjkanje pomena prikrivajo z besedičenjem. Nekateri pa, osupli nad praznino javne razprave, ostajajo tiho. Kot da bi s svojim govorjenjem samo dodatno prispevali k onesnaženosti javnega prostora. Redko pa se zgodi, da nekdo z dobro premišljeno gesto dejansko s sliko pove več kot tisoč pomembnih besed.

Prejšnji teden je ob začetku šolskega leta v Združenem kraljestvu predsednik vlade Boris Johnson imel pozdravni nagovor za vse šolajoče se otroke. V knjižnici ene od osnovnih šol je naravnost v kamero pošiljal sporočilo javnosti o tem, kako je ponovno odprtje šol pomembno za starše in otroke. Veliko ljudi je njegov govor spremljalo po video povezavi. In kaj potem? Očitno je, da je knjižničar ali knjižničarka za njegovim hrbtom vsem tistim, ki so spremljali govor, poslal posebno vizualno sporočilo. Na policah za predsednikom vlade so bili razstavljeni skrbno izbrani knjižni naslovi. Nekdo od virtualnih spremljevalcev dogodka je to opazil in na spletu se je začela skupinska vadba v iskanju razstavljenih knjig. Ljudje so naslove iskali na wikipediji, navdušeni nad vsebino pa so se takoj odpravili v spletno knjigarno in naročali knjige. Nabor knjig pa je bil to, čemur bi lahko rekli “zgodba, vredna tisoč besed”. Prava vaja v izvajanju malih gest državljanskega upora in nestrinjanja z uradno politiko. Opis stanja v državi brez besed. Med knjigami sta bila dva distopična romana The Toll in Fahrenheit 451, ki govorijo o diktatorjih in požigih knjig. Na polici ste lahko videli zgodbo Roalda Dahla The Twits, ki pripoveduje o neumnih in krutih nadlegovalcih, ter klasiko svetovne književnosti - roman Oliver Twist. Vidna je bila tudi knjiga Terryja Pratchetta Guards! Guards! o pošasti, ki jo je na mesto vladarja ustoličil spletkarski hudobnež.

Čeprav se vam pogostokrat zdi, da je svet popolnoma iztiril in da ste verjetno še zadnje misleče in razumno bitje v bližji in daljni okolici, to ne drži.

Posebno noto temu izboru sta dali knjigi s pomenljivima naslovoma: Izdaja in Upor. Knjižničar ali knjižničarka, ki je opremil polico, je vedel, da so med gledalci tudi ljudje, ki poznajo te knjige in ki bodo brez težav dešifrirali njegovo sporočilo. Na drugi strani pa so gledalci ugotovili, da je branje knjig lahko zelo dobro orožje upora.

Čeprav nas iz dneva v dan, iz ure v uro in skorajda iz minute v minuto zasipavajo z nepomembnimi informacijami, zaradi katerih se dobesedno utapljamo v svetu brez pomena, še vedno obstajajo ljudje, ki mislijo, berejo in predvsem še zmeraj vedo, da tisto, kar nam govorijo in poskušajo vtepsti v glavo, ni res. Vsebine govora predsednika vlade nihče ni poslušal (razen tistih, ki so plačani, da to počnejo). Vsebino police pa je videlo in prebralo veliko število ljudi. Čeprav se vam pogostokrat zdi, da je svet popolnoma iztiril in da ste verjetno še zadnje misleče in razumno bitje v bližji in daljni okolici, to ne drži. Zato je vsak, še tako majhen upor za obrambo svobode mišljenja, vreden več tisoč besed.


Preberite še


Najbolj brano