Vrste bodo krajšali tudi zasebniki

Ministrstvo za zdravje bo še ta mesec objavilo razpis za skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu. Nanj se bodo lahko prijavili tako javni kot zasebni izvajalci zdravstvenih storitev. Za ta namen bo država namenila 42 milijonov evrov.

 Foto: Rawpixel.com
Foto: Rawpixel.com

LJUBLJANA > Zasebniki se bodo lahko na razpis prijavili pod enakimi pogoji kot javni zavodi. V razpisu bodo določeni kriteriji in pogoji za spremljanje kakovosti dela. Minister za zdravje Tomaž Gantar vključitev zasebnikov v projekt skrajševanja čakalnih dob utemeljuje s tem, da vsa pretekla prizadevanja, da bi čakalne dobe skrajševalo le javno zdravstvo, niso obrodila sadov. Leta 2013 je na zdravstvene posege čakalo 7500 pacientov, danes jih je v vrsti 75.000 in to kljub namenskemu denarju za skrajševanje čakalnih dob. “Enostavno ne verjamem več - po tolikih letih vlaganja energije in truda v skrajšanje čakalnih dob - , da bi lahko to rešili, ne da vključimo vse, ki imajo dovoljenje, licence in ustrezne pogoje.”

Razpis bo objavljen še ta mesec, razpisana sredstva pa bodo na voljo do konca prihodnjega leta. Država bo javnim zavodom in zasebnikom prek razpisa namenila 42 milijonov evrov. Približno 14 milijonov, ki jih bo za skrajševanje čakalnih dob porabila letos, je predvidenih že v predlogu zakona o izvrševanju proračuna, ostali znesek do 42 milijonov pa bodo delno črpali iz evropskih sredstev.

Razpisovali bodo tiste storitve, kjer so čakalne vrste najdaljše, po drugi strani pa najbolj vplivajo na zdravstveno stanje posameznika. Med temi storitvami so, denimo, ortopedske operacije hrbtenice.


Najbolj brano