Trnovska cerkev zasijala odznotraj

S slovesno sveto mašo in blagoslovom, ki ju je vodil koprski škof dr. Jurij Bizjak, je v soboto župljanom znova odprla vrata prenovljena župnijska cerkev svetega Petra v Trnovem.

 Foto: Tina Milostnik Valenčič
Foto: Tina Milostnik Valenčič

ILIRSKA BISTRICA > Dobro leto je trajala obnova notranjosti v 15. stoletju zgrajene cerkve, ki Bistričanom poleg verskega objekta predstavlja tudi pomemben del sakralne dediščine. Prav župljani so bili tudi v največji meri zaslužni za njeno obnovo.

V cerkvi, ki se med drugim ponaša tudi z bogatimi poslikavami Toneta Kralja - te so tudi očistili in delno restavrirali -, so obnovili omete, zamenjali elektriko, prebarvali okna, prenovili svetila, vhodna vrata in klopi. Obnovili so tudi štiristo let star kamniti tlak, v katerem bo odslej viden križ, ki so ga odkrili med prenovo. Osvežene so tudi stopnice in vrata na kor, krstni kamen in križev pot ... Na uglaševanje piščali čakajo le še orgle, ki naj bi znova zadonele konec oktobra.

Obnovitvena dela so veljala 440.000 evrov, denar in tudi veliko prostovoljnega dela so prispevali župljani, domača podjetja, občina ... V prihodnjih letih naj bi se lotili še obnove zunanjosti cerkve.


Najbolj brano