Šempetrska bolnišnica bo uvedla parkirnino

Od torka bodo obiskovalci v šempetrsko bolnišnico lahko vstopali le skozi vhod ob urgentnem centru in ne več s strani parka oziroma dvorca Coronini. Ta vhod bodo zaprli, razlog je obvladovanje okužb z novim koronavirusom. V.d. direktorja Ernest Gortan napoveduje tudi novosti pri parkiranju: od prihodnjega leta to ne bo več brezplačno.

V začetku prihodnjega leta bodo  uvedli parkirnino. Koliko bo 
znašala, še ni določeno.  Foto: Leo Caharija
V začetku prihodnjega leta bodo uvedli parkirnino. Koliko bo znašala, še ni določeno.  Foto: Leo Caharija

ŠEMPETER > “Za spremembo režima vhodov v našo bolnišnico smo se odločili zaradi boljšega obvladovanja trenutne situacije zaradi novega koronavirusa. Eden glavnih ukrepov za obvladovanje okužb je tudi sledljivost stikov, zato bo glavni vhod s severne strani bolnišnice vsak dan v tednu od 6. do 22. ure namenjen izključno uporabnikom naših storitev oziroma obiskovalcem, kjer bodo ob vstopu v bolnišnico evidentirani, usmerjani ter pravilno informirani s strani bolnišničnega osebja,” je ukrep pojasnil v.d. direktorja bolnišnice Ernest Gortan.

Ostal bo le glavni vhod

“Ta vhod omogoča nemoten dostop do bolnišničnih prostorov tako pokretnim kot nepokretnim osebam,” je še povedal. Vhod na severnem delu je sicer že zdaj glavni vhod v bolnišnico, a se doslej številni vanjo vstopali skozi južnega, saj je laže dostopen z bližnjih parkirišč in predvsem iz središča Šempetra. Zdaj bodo morali vsi, ki prihajajo iz južne smeri, narediti ovinek, da bodo lahko vstopili v bolnišnico.

Ali bodo po zaprtju kako preuredili območje južnega vhoda, Gortan za zdaj ni pojasnil. Za obiskovalce in uporabnike pa bo med ponedeljkom in petkom med 6.30 in 15. uro ostal odprt tudi vhod v staro stavbo bolnišnice, kjer bo veljal enak režim. “Vstopanje v urgentni center v primeru nujnih stanj ostaja nespremenjeno,” še navaja Ernest Gortan.

Pacienti in obiskovalci od torka ne bodo mogli več vstopati skozi vhod z južne strani (foto: Leo Caharija)

Lotevajo se težav s parkiranjem

Zaprtje enega od vhodov pa ni edina novost. Gortan napoveduje, da se lotevajo tudi težav z mirujočim prometom na območju kompleksa. Parkiranje pri bolnišnici je že dolga leta zelo pereča težava, predvsem dopoldne, ko je navala največ, parkirišča so ob konicah prenatrpana. Na to že dolgo opozarja tudi direktor medobčinske uprave Tadej Mori, ki se je o težavah s parkiranjem pogovarjal že z vsemi direktorji bolnišnice v zadnjem desetletju. Nekaj manjših so uspeli odpraviti, a glavnina ostaja. Tam namreč ne parkirajo le pacienti in obiskovalci, pač pa tudi večina zaposlenih, ki jih je skupno skoraj tisoč.

V bolnišnici so že lani načrtovali ureditev parkirišč in cest oziroma voznih površin in povečanje parkirnih mest, a se je vse upočasnilo zaradi finančnega položaja zavoda. Poleg poostrenega nadzora bi ena od rešitev po mnenju Morija bila, da bi znova uvedli zapornico na ograjenem parkirišču. “Če bi uvedli parkirnino, bi se del prostora zagotovo sprostil,” je predlagal.

Treba bo plačati

Natanko to se bo čez nekaj mesecev tudi zgodilo, s čimer bo šempetrska bolnišnica sledila ostalim ustanovam te vrste. Izolska je denimo parkirnino uvedla že leta 2012. “Eden od sanacijskih ukrepov v okviru sanacijskega programa je tudi prometna ureditev območja. V okviru tega ukrepa načrtujemo ureditev prometa in parkiranja na območju bolnišnice, kar bo pripomoglo k večji urejenosti in varnosti,” je potrdil Ernest Gortan. “V kratkem pričakujemo zaključek izdelave idejne zasnove ureditve območja bolnišnice, na osnovi katere bomo dorekli nadaljnje korake. Po vzoru drugih slovenskih bolnišnic načrtujemo zaračunavanje parkirnine, predvidoma v začetku leta 2021,” je povedal. Za zdaj se še ni dogovorili, kolikšna bo cena.


Najbolj brano