V Mahleju vztrajajo pri odpovedih

Minuli ponedeljek naj bi se predstavniki sindikata, vodstva družbe Mahle in zaposlenih, ki so prejeli odpovedi o zaposlitvi, srečali in pregledali odpovedi od primera do primera. Do srečanja ni prišlo. V torek so v sindikatu še čakali na odziv, v sredo zvečer pa je kot mrzel tuš prišla odločitev vodstva, da svoje odločitve ne bodo spreminjali.

V vodstvu družbe Mahle vztrajajo pri odločitvi o odpuščanju. 
Odpovedi je v začetku avgusta prejelo 26 redno zaposlenih. Foto: Nace Novak
V vodstvu družbe Mahle vztrajajo pri odločitvi o odpuščanju. Odpovedi je v začetku avgusta prejelo 26 redno zaposlenih. Foto: Nace Novak

ŠEMPETER PRI GORICI > “Dogovor je bil, da se v ponedeljek sestanemo z vodstvom in začnemo s pregledom odpovedi od primera do primera, a nas še niso poklicali,” je v sredo popoldne povedal predsednik sindikata kovinske in elektroindustrije v šempetrskem podjetju Mahle Dejan Sirk. V sredo zvečer pa so v sindikatu le prejeli odziv vodstva družbe, ki pa jih ni razveselil.

Sporočili so jim namreč, da svoje odločitve o odpovedih, ki jih je v začetku avgusta po pošti prejelo 26 redno zaposlenih, ne bodo spreminjali. Pojasnili so še, da so do takega zaključka prišli na sestanku vodij v skupini Mahle, na katerem so še enkrat preučili odpovedi. Razlog zanje je slabo poslovanje zaradi novega koronavirusa.

Razočarani nad odločitvijo vodstva

V sindikatu in svetu delavcev družbe, ki se že od vsega začetka pridružuje zahtevam sindikata, so nad to informacijo in odvijanjem dogodkov v podjetju razočarani. Vse do sredinega sporočila vodstva so upali, da bodo z upravo podjetja dosegli nek dogovor, na podlagi katerega bi čim več redno zaposlenih, ki so prejeli odpoved, vendarle obdržali v podjetju.

Odločitev vodstva družbe bodo posredovali vsem redno zaposlenim, ki so prejeli odpovedi delovnega razmerja, predstavniki zaposlenih pa se bodo v začetku prihodnjega tedna sestali na seji sindikata in sveta delavcev družbe, na katerem bodo obravnavali aktualno tematiko in podali svoja stališča do te odločitve vodstva podjetja.

Korona kriza zahteva prilagoditve

Kot smo že poročali, so se v družbi na naša vprašanja o odpuščanjih odzvali z odgovorom, da je bila manjša prilagoditev pri številu zaposlenih glede na razmere neizbežna. Pojasnili so tudi, da so zaradi občutnega vpliva aktualne korona krize na poslovanje podjetja z namenom, da začasno ustrezno prilagodijo zmogljivosti, uvedli krajši polni delovni čas in podobne ukrepe.

Izpostavili so, da ostaja število zaposlenih visoko in je višje kot v začetku letošnjega leta. Pa tudi, da so, odkar je šempetrsko družbo v letu 2015 prevzela skupina Mahle, na novo zaposlili 500 ljudi, tako da jih je trenutno 2000, v tem času pa so veliko vložili tudi v stroje, opremo, stavbe in v izboljšanje delovnih pogojev. S tem nameravajo nadaljevati tudi v prihodnjih letih, saj verjamejo, da se bo rast družbe Mahle Electric Drives Slovenija nadaljevala, ko bodo gospodarstvo in trgi okrevali in ponovno oživeli.


Najbolj brano