Stavba propadlega Kraškega zidarja dobila novega lastnika

Družba Arcore Compact iz Bistrice ob Sotli je nova lastnica upravne stavbe Kraškega zidarja v Sežani. Kupila jo je včeraj na dražbi, zanjo bo odštela 1.150.000 evrov, kar je 410.000 evrov več od izklicne cene. Direktor družbe Andrej Rautner je javnosti znan kot zastopnik podjetja R Mercuri, ki je zaradi izgube poslovne priložnosti v sodnem postopku od izolske občine iztržilo skoraj dvomilijonsko odškodnino.

Impozantna stavba sredi Sežane sameva, odkar je družba Kraški 
zidar leta 2014 zabredla v stečaj. Foto: Lea Kalc Furlanič
Impozantna stavba sredi Sežane sameva, odkar je družba Kraški zidar leta 2014 zabredla v stečaj. Foto: Lea Kalc Furlanič

LJUBLJANA, SEŽANA > Za nakup eminentne poslovne stavbe v središču Sežane se je včeraj na dražbi potegovalo pet dražiteljev, med njimi, kakor smo že poročali, tudi sežanski Inkubator skupaj z Območno obrtno-podjetniško zbornico Sežana. Drugi dražitelj iz glavnega mesta na Krasu je bilo Komunalno stanovanjsko podjetje (KSP), ki je od letos v večinski lasti Prunkovih. Nepremičnino sta dražili še dve podjetji, Mapros iz Horjula in Sawal iz Postojne. Kakor je opozorila stečajna upraviteljica Kraškega zidarja Simona Goriup, je bila na prodaj stavba s 1800 kvadratnimi metri, z opremljenimi pisarnami in z 62 parkirnimi prostori. Izklicna cena je bila 740.000 evrov, na prvi dražbi leta 2017 pa so stavbo prodajali za dva milijona evrov, letos januarja za prepolovljeno ceno, vendar vseeno ni dobila kupca.

Do včeraj, ko je bil v precejšni konkurenci še dveh močnejših dražiteljev, sežanskega komunalnega podjetja in postojnskega Sawala, zastopnika za avtomobile znamke Opel v Sloveniji, najvišjo ceno pripravljen plačati direktor podjetja Arcore Compact iz Bistrice ob Sotli Andrej Rautner. Za zadnjo večjo, še neprodano nepremičnino Kraškega zidarja v stečaju bo odštel 1,150.000 evrov, ceno je zviševal tudi po več kot 5000 evrov, kolikor je bila najmanjša določena vsota, kar je kazalo na njegovo zavzetost za nakup. Podjetje Arcore Compact je lastniško povezano z razvpitim R Mercuri.

Andrej Prunk, prokurist KSP Sežana:

“V Sežani bi morali stopiti skupaj občina in gospodarstvo ter se potruditi, da bi ta stavba ostala v lokalnih rokah. Skrbeti vsak za svoj vrtiček in korist ne pomeni razvoja občine.”

Na včerajšnji dražbi, ki se je je udeležilo pet dražiteljev, je bilo napeto. (Foto: Lea Kalc Furlanič)

KSP Sežana, ki ga je zastopal prokurist Andrej Prunk, se je ustavilo pri 1,120.000 evrih, zastopnik podjetja Sawal, Marko Pisani, pa je odnehal pri 1,115.000 evrih. Razočaranje, ki se je ob koncu dražbe izrisalo na obrazih predstavnikov sežanskih dražiteljev, je bilo precejšnje. “Za razvoj in prepoznavnost lokalnega podjetništva bi bila ta stavba velikega pomena, nova priložnost za dodane kapacitete za podjetnike, za ustanavljanje novih podjetij in za odpiranje novih delovnih mest,” je poudaril direktor Inkubatorja Dorijan Maršič. Dražil je kot zastopnik obeh, obrtne zbornice in Inkubatorja. Za ta namen so sklenili medsebojno pogodbo. Ustavili so se pri 840.000 evrih. Če bi jim uspel nakup stavbe, bi se oboji zadolžili. Inkubator je kot družba v lasti občine sicer potreboval soglasje občine, ki ga je dobil brez težav, na zbornici pa so po temeljitem preračunavanju ekonomskih različic, tako njen predsednik Jernej Bortolato, ocenili, da bi lahko prispevali do 450.000 evrov posojila. Oboji bi zadolžitev zavarovali s hipoteko. V stavbi bi skupaj zasnovali delovanje in projekte v podporo podjetništvu.

1,150.000 evrov je odštelo podjetje Arcore Compact za upravno stavbo Kraškega zidarja

“Če bi plačali več, kot je bila naša zadnja cena, se nam posel ne bi izšel, saj bi nam stavba ne dajala toliko, da bi pokrili začetni vložek. Smo pa imeli dobre namene vanjo prenesti sedež komunale, za kar bi potrebovali nadstropje in pol, ostalo pa bi oddajali,” je namene draženja obrazložil Andrej Prunk. Pripomni je še: “V Sežani bi morali stopiti skupaj občina in gospodarstvo ter se potruditi, da bi ta stavba ostala v lokalnih rokah. Skrbeti vsak za svoj vrtiček in korist ne pomeni razvoja občine.”

Kakšno korist bo od te slikovite stavbe imel novi lastnik, podjetje Arcore Compact, bo pokazal čas. Direktor Andrej Rautner nam je po dražbi zaupal, da so jo kupili kot naložbo. “Po vsej verjetnosti jo bomo za zdaj oddajali,” je bil kratek. A tudi morebitne prodaje naprej ni izključil.

Nepremičnine Kraškega zidarja še naprodaj

Neprodan je le še en manjši poslovni prostor na terminalu v Sežani, za prodajo katerega je sodišče že izdalo sklep, dražba bo jeseni, ter nekaj parcel v Sežani, ki so ostale iz nepravdnih postopkov, v katerih stanovalci blokov zahtevajo ugotovitev funkcionalnih zemljišč, pojasnjuje stečajna upraviteljica Simona Goriup. Kupnina od poslovne stavbe bo šla ločitvenemu upniku Banki Intesa Sanpaolo.


Najbolj brano