Podmornica s poučno filmsko pošiljko za mlade

Ustvarjalci festivala Kino Otok - Isola Cinema, ki od srede vabi filmoljubce na različna prizorišča v Izoli, so poskrbeli, da bodo v filmskih poslasticah zadnji počitniški konec tedna uživali tudi otroci in mladostniki z družinami.

Poslastica bo Moj brat lovi dinozavre,  dobitnik  evropske nagrade mladega filmskega občinstva.
Poslastica bo Moj brat lovi dinozavre, dobitnik evropske nagrade mladega filmskega občinstva.  

IZOLA > Njim namenjen programski sklop Podmornica prinaša kakovosten izbor vsebin, poučen tako v družbenem kakor zgodovinskem smislu, ki širi obzorja s pretkano filmsko govorico.

Otroci izbirajo zrelo

“Ta program je rezultat aktivnosti, ki jih na področju filmske vzgoje za mladino v regiji vodimo vse leto. Sodelujemo s številnimi šolami, v katere je filmska vzgoja v lanskem letu vstopila kot izbirni predmet. Hkrati smo nosilci treh evropskih projektov za razvoj občinstev, namenjenih mladim,” našteva direktorica Zavoda Otok Lorena Pavlič.

Velik del programa Podmornica so tako sooblikovali oziroma izbrali mladi, sodelujoči v teh projektih. “Izbrali so zelo zrelo in družbeno odgovorno,” jih pohvali Pavličeva. Po zaslugi mladih slovenskih programerjev med 14. in 18. letom, sodelujočih v projektu Film v gibanju (Moving Cinema), je tako v program uvrščen dokumentarni film Medena deželaTamare Kotevske in Ljubomira Stefanova (na sporedu danes ob 18. uri v Kulturnem domu Izola). Portret krhkega ravnovesja med človekom in naravo je prvi celovečerec v zgodovini, ki je bil hkrati nominiran za oskarja v kategoriji najboljšega dokumentarca in mednarodnega filma. Primeren je za občinstvo, staro 13 let in več.

V trupu Podmornice sta na Kino Otok že včeraj priplula filma HamadaEloya Domingueza Seréna o ljudstvu Sahravi, ki je že 40 let primorano živeti v begunskih taboriščih sredi kamnite puščave, in Sirotišnica iranske filmske ustvarjalke Shahrbanoo Sadat. Ta surovo realistični in obenem nežno poetični prikaz odraščanja skozi oči mladostnika bo na ogled tudi jutri ob 20.30 v letnem kinu Arrigoni.

Lorena Pavlič v programu za mlade izpostavlja tudi dva italijanska celovečerca. Film Moj brat lovi dinozavreStefana Cipanija je zmagovalec letošnje evropske nagrade mladega filmskega občinstva (EFA). Pripoveduje o dečku Jacku, ki ugotovi, da energija njegovega brata z Downovim sindromom, njegova vitalnost in edinstven pogled na svet v resnici lahko spreminjajo svet - prav kakor superjunaki. Na ogled bo jutri ob 16. uri v Kulturnem domu Izola, priporočena starost občinstva je najmanj enajst let.

Starejše od šestih let pa bo v nedeljo ob 10. uri v izolskem kulturnem domu navdušila skoraj uro in pol dolga animirana poslastica Slavna medvedja zasedba Sicilije v režiji priznanega italijanskega illustratorja Lorenza Mattottija, posneta po knjižni klasiki Dina Buzzatija iz leta 1945.

Poučni pogledi v različne kotičke sveta

Najmlajšemu občinstvu Podmornice, starejšemu od treh let, je namenjen jutrišnji sklop kratkih animiranih filmov Prižgimo nov dan (od 10. ure v kulturnem domu), ki odstira raznolike kulture iz različnih kotičkov v sveta. Vstop bo prost.

Družbeno in zgodovinsko poučen je tudi film Črte v pesku, zgodba o zgodovini v režiji Francisa Alÿsa, v katerem otroci iz gorske vasice blizu Mosula uprizorijo stoletje iraške zgodovine od tajnega sporazuma iz leta 1916 do terorja Islamske države v letu 2016. Na sporedu je danes ob 16. uri v izolskem kulturnem domu. Ogled je priporočen za starejše od dvanajst let.

Podrobnosti o programu in nakupu vstopnic so na voljo na spletni strani festivala kinootok.org.


Komentar novinarja

Maja Pertič Gombač

Cepiva imamo tudi za izvoz!

Če bi se Marsovec med obiskom Zemlje ta konec tedna odločil izkoristiti svoj turistični bon na Primorskem, bi mislil, da je prispel v kulturni raj. V Izolo vabi Kino Otok, v Koper Primorski poletni festival, urbana Burja in zadnje lutkovne predstave PUF-a, v Postojno Zmaj 'ma mlade, festival Sanje bo danes na Beki, v soboto se seli celo v Divaško jamo in se v nedeljo vrača v Brda, na Goriško, kjer so se komaj iztekle vznemirljive Glasbe sveta in kjer bo prihodnji teden zaživel ...

Preberi več

Najbolj brano