Vrhunski začetek festivala v Tartinijevem letu

V Piranu te dni zveni Tartini festival, ki bo do 9. septembra popestril piransko poletje z desetimi odličnimi koncerti, medtem ko bo dva iz cikla Tartini Junior, namenjena mladim izvajalcem, v atriju Pretorske palače podaril koprskemu občinstvu. Za slovesno otvoritev sta minuli četrtek v stolnici sv. Jurija poskrbela izvrsten Beneški baročni orkester in izjemen italijanski violinist Giuliano Carmignola.

 Na slovesni otvoritvi festivala sta v stolnici sv. Jurija nastopila izvrstna Beneški baročni orkester in  violinist Giuliano Carmignola. Foto: Peter Litavsky
Na slovesni otvoritvi festivala sta v stolnici sv. Jurija nastopila izvrstna Beneški baročni orkester in violinist Giuliano Carmignola. Foto: Peter Litavsky

19. Tartini festival, ki letos poteka v sodelovanju z Občino Piran in njenim projektom Tartini 250, je v jubilejnem letu še posebej bogat. Odprtje s prestižnim ansamblom, ki ga domala ves svet pozna pod imenom Venice Baroque Orchestra, in s svetovno slavnim Giulianom Carmignolo, ki velja za enega najboljših violinistov današnjega časa, je bilo zato več kot umestno.

Tako solist kot ansambel imata, skupaj z umetniškim vodjo Andreo Marconom, že zelo bogato, pa tudi večkrat nagrajeno diskografijo in sodita med največje poznavalce baročne glasbe na svetu. Organizatorji Tartini festivala so zato lahko upravičeno ponosni, da so ju v letu, ko obeležujemo 250. obletnico Tartinijeve smrti, gostili v Piranu. Kljub izrednim razmeram sta se velikodušno odzvala in pripravila res vrhunski koncert, kakršnega že dolgo nismo slišali.

Giuliano Carmignola, ki je tokrat že drugič nastopil na festivalu, a prvič po štirinajstih letih (in verjetno tudi prvič z masko na obrazu), je počaščen, da je v tem letu lahko koncertiral v Tartinijevem rojstnem kraju: “Igrati na takem festivalu in v tako čarobnem mestu je zelo vznemirljivo, obenem pa velika čast in privilegij. Na Koncert v A-duru me vežejo posebni spomini. To je prvi Tartinijev koncert, ki sem ga posnel z Venice Baroque Orchestra za založbo Deutsche Gramophon, poleg tega pa me ta koncert povezuje tudi s spomini na moj prvi nastop na tem festivalu …”

Po koncertu nam je zaupal še, da je pred mnogimi leti, kot 16-letni fant, svoj prvi pomembnejši javni koncert odigral prav na Radiu Koper oziroma za Radio Capodistria. Rojen je bil namreč v Trevisu, študiral je v Benetkah, potem pri Tržačanu slovenskih korenin Francu Gulliju v Sieni, nazadnje pa še v Ženevi pri Henryku Szeryng. Kariero je začel kot solist z orkestrom Claudia Abbada, kasneje so mu v najprestižnejših dvoranah in z največjimi evropskimi orkestri dirigirali še Giuseppe Sinopoli, Daniele Gatti in drugi. Danes igra na beneško violino Pietra Guarnerija iz leta 1733. S svojim mehkim, žametnim in zelo zaokroženim tonom je v izvedbi Koncerta v h-molu in Koncerta v A-duru povsem očarala občinstvo, ki pa je največ občudovanja namenilo prav izjemno intenzivni, muzikalni, a obenem izredno natančni pa tudi lahkotno tekoči igri violinista. Orkester je ob Tartinijevih koncertih prefinjeno in uigrano izvedel še Tartinijevo Sonato à quattro št. 3 in strastno razigrani Geminianijev Concerto grosso La follia. Skrbno oblikovana zvočnost je plod 23-letnega dela navdušencev, ki v želji po izvajanju avtentične baročne glasbe na originalnih baročnih instrumentih ali njihovih kopijah, s črevnatimi strunami in z baročnimi loki, stremijo k približevanju izvirni izvajalski praksi tedanjega časa. To jim presenetljivo dobro uspeva, saj koncertirajo po vsem svetu, spremljajo številne velike soliste, njihova ploščo s slovitim kontratenoristom Philippom Jarousskyjem je bila nominirana za nagrado grammy, v prihodnjem letu pa načrtujejo izvedbo Händlove opere Alcina, “če bo le covid dopuščal ...”

Poleg teh izjemnih glasbenikov so se v elitno druščino Tartini festivala v zadnjih dneh vključili še člani Nemške komorne akademije iz Neussa z violinistko Vesno Stanković in Ansambel La Calandria. Velika imena bodo obiskala Piran tudi v prihodnjih dneh, med prvimi drevi festivalski ansambel Il terzo suono, tokrat s cenjenim specialistom na baročni violini Giorgiem Favo, v soboto pa I Solisti Veneti.


Najbolj brano