Udobnejše zavetje za planince

Na Snežniku se tik ob koči Draga Karolina nahaja tudi bivak, ki ljubiteljem te najvišje slovenske gore izven Alp ponuja zavetje, ko je koča zaprta. Planinci in ljubitelji Snežnika so se lani lotili njegove obnove, ki bo končana še pred zimo.

Prenovljen bivak bo nudil zavetje planincem  v primeru slabega 
vremena, ko bo koča zaprta.  Foto: Andrej Barovič
Prenovljen bivak bo nudil zavetje planincem v primeru slabega vremena, ko bo koča zaprta.  Foto: Andrej Barovič

SNEŽNIK > Bivak bodo do začetka zimske sezone izolirali in ga oblekli v pločevino, tako da bo zaščiten pred zunanjimi vremenskimi vplivi, znotraj pa mu bodo dodali leseno oblogo in klopi, da bo kar se da udoben za obiskovalce. Pri obnovi, ki poteka že od lani, sodelujeta bistriško Planinsko društvo Snežnik in Radio klub Snežnik Ilirska Bistrica, predvsem pa številni prostovoljci in ljubitelji Snežnika.

Slovenska vojska s helikopterjem pripeljala material

“Z denarno pomočjo se je odzvala tudi Občina Ilirska Bistrica, nekaj lokalnih podjetij pa je prispevalo material za obnovo. Pomagala je tudi Planinska zveza Slovenije, ki je s pomočjo Slovenske vojske uredila helikopterski prevoz gradbenega materiala na vrh Snežnika. V glavnem pa gre za prostovoljno delo ljubiteljev Snežnika,” je povedal oskrbnik koče na Snežniku Andrej Barovič.

Bivak, ki je bil v precej slabem stanju, nudi zavetje obiskovalcem 1796 metrov visokega Snežnika v primeru slabega vremena, ko je koča zaprta. Izven poletne sezone koča namreč obratuje le med vikendi. Letošnja epidemija novega koronavirusa pa je vplivala tudi na strukturo obiskovalcev Snežnika, ki ga je prejšnja leta obiskalo tudi veliko tujcev, predvsem Italijanov in Hrvatov. “Letos je več slovenskih gostov in domačinov, nekoliko manj pa tujcev,” je še pojasnil Barovič, ki pa je v splošnem z letošnjo sezono zadovoljen.


Najbolj brano