“Vrnejo naj mi dvanajst evrov”

Potem ko je v Kopru za plačevanje parkiranja s pomočjo aplikacije za mobilne naprave zadnjih pet let skrbela družba 2Mobile z aplikacijo ParkMeWise, je sedaj to vlogo prevzela družba Easypark. Uporabnikom je vseeno, komu plačujejo, moti pa jih, da so jim pri družbi 2Mobile ostali dobropisi, ki jih niso uspeli porabiti. “Denar jim bomo na tekoči račun vrnili v osmih dneh,” obljubljajo lastniki aplikacije ParkMeWise.

Podjetje Easypark je z aplikacijo za mobilne naprave, ki omogoča 
plačevanje parkirnine, prisotno v vseh štirih istrskih občinah.  Foto: Denis Sabadin
Podjetje Easypark je z aplikacijo za mobilne naprave, ki omogoča plačevanje parkirnine, prisotno v vseh štirih istrskih občinah.  Foto: Denis Sabadin

KOPER > Na javnih parkiriščih, ki jih upravljajo istrska komunalna podjetja, je od avgusta možno plačevanje parkirnine s spletno aplikacijo EasyPark, ki je last mednarodne korporacije Easypark s sedežem na Švedskem. Aplikaciji je iz Kopra uspelo izriniti dosedanjega ponudnika podjetje 2Mobile z aplikacijo ParkMeWise.

Čeprav se je družba iz Kopra poslovila, imajo njeni uporabniki še vedno zakupljene minute za parkiranje, ki pa jih na javnih parkiriščih ne morejo več uporabiti. Zato od družbe 2Mobile zahtevajo vračilo denarja, ki je ostal na njihovih dobropisih. Čeprav je sprva kazalo, da jim dobropisov ne bodo vrnili, so nam v pogovoru zatrdili, da denar uporabnikom že nakazujejo.

Matjaž Možina

direktor družbe 2Mobile

“Denar vrnemo na tekoči račun, ki nam ga uporabniki posredujejo, in sicer v roku osmih delovnih dni. Do sedaj smo ga nakazali že skoraj sto uporabnikom.”

Vračilo denarja v osmih dneh

“Nov način plačevanja z aplikacijo EasyPark je bolj praktičen,” pravi naš bralec, “saj omogoča uporabo aplikacije na celotni obali, vendar je bilo prehodno obdobje, ko sta delovali obe aplikaciji, prekratko, da bi lahko porabili vsa sredstva, ki so bila naložena na aplikaciji ParkMeWise. Pišem vam, ker menim, da nisem edini, ki mu bodo ostala sredstva na računu 2Mobile. Čeprav so te vsote majhne, njihov seštevek verjetno ni majhen,” svoj denar, pa četudi “samo” 12 evrov, zahteva nazaj naš bralec.

V podjetju 2Mobile so ga ob njegovem poizvedovanju najprej napotili na Marjetico Koper, s katero je družba sklenila pogodbo: “Javno podjetje Marjetica Koper je 29. maja brez razloga prekinilo pogodbo, ki je veljala do 31. marca 2021. Za vsa pojasnila glede koriščenja storitev našega servisa se obrnite na podjetje Marjetica Koper, ki upravlja s parkirnimi površinami in parkirninami v MO Koper,” je bralcu sprva odgovoril Marko Možina, produktni vodja v podjetju 2Mobile.

Po našem spraševanju pa je direktor podjetja Matjaž Možina zagotovil, da vsem uporabnikom, ki oddajo zahtevek ali pišejo na naslov info@2mobile.si, redno vračajo denar. “Denar vrnemo na račun, ki nam ga uporabniki posredujejo, in sicer v roku osmih delovnih dni. Do sedaj smo ga nakazali že skoraj sto uporabnikom,” poudarja Matjaž Možina.

Tujci parkirajo dražje

“Marjetica Koper je v začetku julija skladno z načeli ravnanja dobrega gospodarja sklenila ekonomsko ugodnejšo pogodbo z novim ponudnikom, obstoječo pogodbo pa prekinila skladno s pogodbenimi določili. Nov ponudnik je med drugim prisoten tudi v sosednjih istrskih občinah, sosednjih državah in skoraj 1900 mestih po vsej Evropi. Omogoča tudi tako imenovani minutni obračun plačila parkirnine, kar je za uporabnike veliko bolj ugodna rešitev,” je na naše vprašanje, zakaj so predčasno prekinili pogodbo s podjetjem 2Mobile in jo sklenili z Easypark, odgovoril Dimitrije Šamšal, predstavnik za odnose z javnostjo v Marjetici Koper.

Javnega razpisa za izbiro novega ponudnika parkirne aplikacije pa Marjetica Koper ni objavila, dodaja Šamšal, ker ocenjeni zneski ne presegajo praga 20.000 evrov, določenega v zakonu o javnem naročanju.

Italijan za parkiranje plača več

Zakaj je plačilo parkirnine za tujce v Istri oziroma Sloveniji načeloma dražje in kako lahko uporabniki dobijo račun za plačano parkiranje, smo vprašali Tino Komel, vodjo prodaje v družbi Easypark.

“Ob zaključku parkiranja lahko uporabnik davčno potrjen račun prenese s spletne strani ponudnika, in sicer brezplačno,” pojasnjuje Tina Komel. Res pa je, da dodatna kopija računa stane 15 centov.

O različnih vsotah, ki jih plačujejo uporabniki, pa Tina Komel pravi, da so skladne s pogoji, ki jih je Easypark sklenil v Sloveniji, Italiji ali kjer koli po svetu. Ker je parkirnina v Italiji običajno višja kot v Sloveniji, bo Italijan v Sloveniji plačal nekoliko več, a še vedno manj, kot bi v Italiji. In tudi Slovenci bodo v Trstu plačali po pogojih, ki jih je Easypark sklenil v Sloveniji - torej manj od Italijanov.


Najbolj brano