Tudi primorski Desus je razdeljen

Podobno kot na državni ravni so tudi primorski člani Desusa razdeljeni glede (ne)podpore predsednici Aleksandri Pivec: severnoprimorski odbor jo podpira, južnoprimorski zahteva njen odstop. Burna razprava bi se lahko zavlekla v noč, dokončna odločitev pa bo najbrž padla na izrednem kongresu.

Aleksandra Pivec ne najde več skupnega koraka s Tomažem 
Gantarjem (levo) in Francem Juršo (desno v ozadju). Foto: STA
Aleksandra Pivec ne najde več skupnega koraka s Tomažem Gantarjem (levo) in Francem Juršo (desno v ozadju). Foto: STA

KOPER, NOVA GORICA Razgibano notranje dogajanje v najmanjši vladni stranki je postalo najpomembnejši politični dogodek tega poletja. Danes se bo na seji sveta približno 60 najpomembnejših članov Desusa razdelilo glede na podporo predsednici stranke. “V vodstvu stranke smo enotni in smo jasno izrazili podporo Aleksandri Pivec. Za dodatne komentarje pa je prezgodaj, saj ne vemo niti, kako bo predsedujoči sveta sploh izpeljal sejo,” je včeraj za Primorske novice povedala podpredsednica Desusa Anita Manfreda, ki vodi tudi šempetrski občinski odbor te stranke.

V pripravah na sejo sveta so občinski in pokrajinski odbori izoblikovali stališča, njihovi predstavniki pa jih bodo danes zastopali. Po poročanju medijev je pet od desetih pokrajinskih odborov naklonjenih izglasovanju nezaupnice Pivčevi, trije so ji izrazili popolno podporo, dva pa se nista izrecno opredelila za nobeno od strani.

Sever Primorske jo podpira, jug je proti

“V izolskem občinskem odboru smo najprej podprli stališče poslanske skupine. Tako smo tudi nastopili na seji pokrajinskega odbora, ki je jasno sprejel sklep, da Pivčeve ne moremo podpirati in da naj svet glasuje o njeni nezaupnici,” je pojasnil Danilo Markočič, ki bo tudi eden od udeležencev današnje seje sveta. Ob njem bosta južnoprimorski odbor zastopala še Vesna Rebec in Stanko Markovčič.

Severnoprimorski pokrajinski odbor pa je, o čemer smo že poročali, podprl aktualno predsednico stranke. “Predlogi izvršnega odbora, da naj o nezaupnici vodstvu odloča kongres, predstavljajo pravo pot, da se stranka konsolidira. Poudaril pa bi, da nas žalosti, da je do takšne eskalacije odnosov sploh prišlo in da razhajanj ne znamo reševati znotraj organov stranke,” je včeraj izjavil predsednik severnoprimorskega odbora Desus Ivan Lipovšek.

Različna pravna mnenja

Na dnevnem redu seje sveta je politična odgovornost predsednice stranke in vprašanje zaupnice za nadaljnje vodenje, a imajo znotraj stranke različne poglede, ali ima svet sploh pristojnost razreševanja predsednice. Predsednik sveta Tomaž Gantar, ki bi bil pripravljen tudi voditi upokojensko stranko do oktobrskega ali novembrskega kongresa, trdi, da svet ima takšne pristojnosti, krog Aleksandre Pivec pa pravi, da jo lahko razreši le kongres, ki jo je izvolil. “Če bo obstajal dvom, da bi bilo odločanje o zaupnici na seji sveta nezakonito, ni moj namen vztrajati z glasovanjem o razrešitvi,” je poudaril Gantar.

Če bo Pivčeva s seje sveta oziroma kongresa izšla kot zmagovalka, pa nad Desusom visi izrecna izjava petih njegovih poslancev, da bodo “v tem primeru razmišljali o nekih drugih opcijah.” To naj bi pomenilo njihov razhod s stranko Desus, kar pa bi posledično pripeljalo tudi do težav pri zagotavljanju parlamentarne večine vladi Janeza Janše. Slednji je spor opredelil kot notranjo zadevo Desusa, zato ne namerava podpirati nobene strani.


Najbolj brano