Nogomet je rešil športno poletje

Z velikim finalom lige prvakov je sinoči padel zastor nad še eno nogometno sezono. Še nikoli tako pozno, a tudi nikoli tako - zmagovito. Za zamudo je kriv virus, ki je spomladi ohromil življenje po vsem planetu, a se je svet vendarle odločil, da bo živel še naprej. Šport tudi. Medtem ko so se vodilni pri večini športnih zvez uklonili globalnim priporočilom, ki so jih spisali modrijani brez dosedanjih podobnih izkušenj, in se do nadaljnjega odpovedali tekmovalnim dejavnostim, so se pri evropski krovni nogometni organizaciji preudarno odločili počakati, da prvi val koronapanike mine. Med čakanjem so v sodelovanju z zdravstveno stroko prilagodili pravila igre - in rešili svojo glavo.

Potem ko je šla po svetu vsa dejavnost strmo navzdol, je nogomet znal rešiti z leti pridobljene velikanske zaslužke iz naslova televizijskih pravic, predvsem pa samo športno tekmovalnost v veliki večini držav. Nogomet je med vsemi športi edini (spet) pokazal zmagovalno miselnost in z naskokom povečal prednost pred ostalo športno konkurenco. Tako pri gledalcih kot potencialnih vlagateljih v šport. Uefa ni edina žrtvovala največjega tekmovanja v letu (tudi Euro 2020 bo kot veliko drugih športnih spektaklov leto dni kasneje), je pa na račun te odločitve edina zadržala najvišje prihodke in osrednje zanimanje. Turnirska zaključka osrednjih mednarodnih klubskih tekmovanj - lige prvakov in evropske lige - sta se izkazala za zmagovito kombinacijo. Nogomet je rešil športno poletje, za verodostojno prilagodljivost, ko je podaljšal sezono kot še nikoli prej, pa bo tudi bogato nagrajen. Učinkovite poteze namreč nimajo zgolj trenutnega učinka.

Nogomet je rešil športno poletje, za prilagodljivost, ko je podaljšal sezono kot še nikoli prej, pa bo tudi bogato nagrajen.

Spoznanje, da je na čelu najbolj izpostavljene, razvejane in zelo bogate nogometne krovne organizacije Slovenec Aleksander Čeferin, godi tudi na južni strani Alp, kjer v deželi, ki bi rada bila vse kaj drugega, kot je, politična moč usmerja vse - tudi smeri razvoja in posledice novega koronavirusa. Medtem se je na dan med dvema velikima evropskima klubskima finaloma začelo tudi novo domače prvoligaško žogobrcanje. Toda - bog ne daj - niti pred nedavnim že zapovedanimi maloštevilnimi gledalci. Število občinstva je namreč na prireditvah omejeno. In očitno so za drugi val koronavirusa ves bonus minulo nedeljo pospravile Brezje.


Preberite še


Najbolj brano