V občini brez okužb nagradili najbolj prizadevne

Društvo za razvoj turizma in kmetijstva Planta in Sabina Godnič sta letošnja prejemnika Priznanja Občine Komen. Župan Erik Modic jima ju je podelil sinoči na slavnostni seji v Štanjelu. Priznanja so prejeli še najlepše urejeni vrtovi, najboljša vina in prizadevni posamezniki.

Župan Erik Modic (prvi z leve) z nagrajenci Bogdanom Uršičem, 
Davidom Jerančejem, predstavnikoma Prostoferja, Aleksandro 
Pelicon iz društva Plqanta  in Sabino Godnič. Foto: Lea Kalc Furlanič
Župan Erik Modic (prvi z leve) z nagrajenci Bogdanom Uršičem, Davidom Jerančejem, predstavnikoma Prostoferja, Aleksandro Pelicon iz društva Plqanta in Sabino Godnič. Foto: Lea Kalc Furlanič

KOMEN > “Veseli smo, da se nam je okoliščinam navkljub uspelo zbrati, četudi dva meseca po občinskem prazniku, zato da se zahvalimo občanom, ki so nam s svojim delom polepšali življenje in okolje,” je sinoči občinstvo in nagrajence pozdravil komenski župan Erik Modic.

Ter ob tem izpostavil, da je občina krizi in omejitvam zaradi virusa navkljub vseeno uspela izpeljati precej projektov: uspešno nadaljuje z obnovo štanjelskega gradu in starega mestnega jedra, vzpostavila je brezplačne vožnje Prostofer, izposojo e-koles, prijavilja se na razpise za pomembne investicije, pripravila je dokumentacijo za razne obnove, ureja ceste, pločnike, vodovode, razpisala subvencije za rešitev stanovanjskega problema za mlade in še kaj. “Vse, kar nam je v teh zadnjih mesecih uspelo uresničiti, je zasluga tako občinskega sveta kot uprave, oboji sodelujejo konstruktivno,” je še poudaril župan. In sklenil, da je občina Komen ena redkih v Sloveniji, ki je doslej brez okužb, “verjamem, da zato, ker znamo razumno stopiti skupaj. Zato verjamem tudi v nadaljnji razvoj naše občine.”

Priznanje Občine Komen je župan najprej podelil Sabini Godnič, članici in gonilni sili Krajevne organizacije Društva izgnancev Slovenije 1941-1945 Komen. Društvo so ustanovili s ciljem ohranjanja zgodovinskega spomina na grozote druge svetovne vojne, za dosego osnovnih pravic za vojne žrtve. Ko je konec 90. let društvo začelo zbirati podatke o prisilnem delu naših ljudi med 2. vojno in sprejemati vloge za odškodnine, je Godničeva sprejela vlogo poverjenice za to področje. Izobraževala se je in pridobila dovoljenje Mednarodne organizacije za migracije in tako pomagala izgnancem in beguncem pri izpolnjevanju vlog. S tem je vsem olajšala ta opravila, predvsem starejšim, bolnim in invalidom. Pomagala je več kot 300 ljudem. “Ponosna sem, da smo pomagali tem ljudem, da so prišli do pravic, ki jim pripadajo,” je povedala sinoči.

Leta 1999, ko je postala predsednica društva, je bila na lokalni ravni še naprej zelo aktivna - organizirala je dobrodelne koncerte, razstave, zbirala gradivo, spodbudila je postavitev pomnika ob 70. obletnici vrnitve naših izgnancev in beguncev ter številne spominske prireditve. “Ob vsem tem vedno najde čas za obisk najstarejših članov in skrbi, da niso pozabljeni. In ves čas se zavzema za povrnitev materialne vojne škode našim ljudem, ki so jo utrpeli med drugo vojno,” so izpostavili na podelitvi.

Drugi nagrajenec s Priznanjem občine Komen je Društvo za razvoj turizma in kmetijstva Planta, ustanovljeno leta 2007. Zraslo je iz Liste za naše kmetije, ki je konkurirala na volitvah. “Društvo skrbi za razvoj turizma in kmetijstva, saj verjamejo, da lahko prav vsi, ki so na Krasu doma, najbolje vedo, kaj je zanje najboljše,” je društvo predstavil napovedovalec. Predstavnica društva Aleksandra Pelicon pa je vsem položila na srce: “Društva ne beležimo kilometrov, ne merimo koliko smo naredili, ampak beležimo dobro delo, ki smo ga naredili.”

Društvo Planta je znano po dveh za Kras zelo pomembnih projektih: Mesec kraške kuhinje in Mesec špargljev. “Mesec kraške kuhinje je več kot samo prepoznaven turistični produkt, je izjemna promocija kraške kulinarike ter dober primer sodelovanja in povezovanja različnih ponudnikov,” so pojasnili v obrazložitvi priznanja. Društvo sodeluje na sejmih in predstavah, prireditvah, praznikih in delavnicah, prisotni so kot ponudniki na stojnicah ali kot gostitelji na svojih domačijah. Aktivni so še drugod - sodelujejo pri omizjih za razvoj Krasa, javnih soočenih ter okroglih mizah, izdajajo publikacije.

Podelili so tudi nagrade za dobro vino in najlepše urejen vrt in županovo nagrado.


Najbolj brano