Berejo, debatirajo in potujejo

Saša, Silva, Tanja, Nataša, Zlatka in Laura iz slovenske Istre se že leto in pol družijo v Klubu genialnih bralk (KGB). Ime pove, da jih druži branje, po knjižni uspešnici Elene Ferrante pa so postale “genialne”. Po poteh romana Genialna prijateljica so lani odpotovale v Neapelj in na Ischio, nadaljevale pa v Bohinju, kjer so odkrivale motive romana Tadeja Goloba Jezero. Berejo tudi klasična dela.

Zamisel o klubu je padla spontano, decembra leta 2018, po obisku predstave Menopavza, se spominjajo članice Kluba genialnih bralk (KGB). “Morda je ravno ideja o naključnih obiskovalkah, ki so se našle v skupnih interesih, botrovala, da smo se začele pogovarjati o bralnem klubu. Takrat je bila pri nas že v zraku 'ferrantemanija' in gotovo je bil nekje v podzavesti tudi film Klub bralcev Jane Austen iz leta 2007,” o izboru pomenskega imena za klub pove Saša.

Pri Bohinjskem jezeru so članice KGB lani septembra odkrivale motive romana Jezero Tadeja Goloba. (Foto: Arhiv KGB)

“Zanimivo je, kako lahko različno doživimo prebrane besede, zato je pogosto debata precej dolga. Na srečanju se tudi dogovorimo, katero knjigo preberemo do naslednjič.”

Sašačlanica Kluba genialnih bralk

Različni doživljaji prebranih besed

Tako so se Saša, Silva, Tanja, Nataša, Zlatka in Laura začele pogovarjati o klubu, v katerem bi se srečevale in debatirale o izbranem prebranem delu. Idejo so podprle vse, saj so velike ljubiteljice literature, a v preteklosti zaradi družinskih in službenih obveznostih niso imele toliko časa za branje. “Pred letom in pol pa smo verjetno začutile, da bi si sedaj že lahko privoščile in si vzele čas za eno knjigo na vsaka dva meseca,” doda.

V neformalnem klubu je šest članic. “In ker se dobivamo na približno dva meseca vsakič pri eni od nas doma, lepo zaokrožimo leto,” ilustrira Saša. Srečanja so navadno ob četrtkih ali petkih zvečer, ko gostiteljica poskrbi tudi za prigrizek in pijačo, da beseda lažje steče. Navadno si vsaka označi ali zapiše odlomke iz knjige, ki bi jih rada delila z ostalimi in tako se začne debata. “Zanimivo je, kako lahko različno doživimo prebrane besede, zato je pogosto debata precej dolga. Na srečanju se tudi dogovorimo, katero knjigo bomo prebrale do naslednjič.”

Na prvem srečanju sredi januarja lani so si po prvi prebrani knjigi, ki je bila Genialna prijateljica (Otroštvo in odraščanje) avtorice Elene Ferrante, nadele ime Klub Genialnih Bralk (KGB). “Sicer nimamo neposredne povezave z nekdanjo sovjetsko varnostno-obveščevalno službo, se pa zanimivo sliši,” doda Saša.

Prvi izlet po poteh knjižnih junakinj iz romana Genialna prijateljica je bil v Neapelj in na Ischio. (Foto: Arhiv KGB)

Ko so prebrale vse knjige Neapeljskega cikla, so se konec junija odpravile še po njegovih poteh - v Neapelj in na otok Ischia ter podoživljale detajle iz knjige. “Res smo se imele lepo in jasno je bilo, da bodo podobni izleti, vezani na kraje iz prebranih knjig, postali stalnica.”

Nato so na vrsto prišli domači avtorji.

Tudi domači pisci in klasiki

Prebrale so romane Jezero, Leninov park in Dolina rož Tadeja Goloba ter na temo Jezera preživele septembrski vikend v Bohinju.

Letos spomladi so se po prebranih knjigah Tri Evine hčerke avtorice Elif Shafak in Novo rojenMargaret Mazzantini spogledovale z idejo, da junija obiščejo Istanbul ali Sarajevo, a je epidemija novega koronavirusa to preprečila. Tako je junija prišla na vrsto To noč sem jo videlDraga Jančarja z obiskom gradu Strmol in aktivnim vikendom na Bledu. Tokrat so po poteh romana prvič s seboj povabile tudi svoje soproge.

Junija so se še dogovorile, da vsako leto preberejo vsaj eno “klasiko” iz svetovne književnosti. Prva bo Zločin in kazenFjodorja M. Dostojevskega. Kljub naboru priporočenih knjig, ki se daljša, ostajajo zaradi virusa omejene na domovino. Zato bodo brale še Zbogom, orožje Ernesta Hemingwaya in se podale po poteh soške fronte ter Murvo Fabjanijevih - Stoletje miru na KrasuRenata Ferrarija in obiskale Fabianijevo domačijo in Trst.


Najbolj brano