Gospodarstvo okreva, a še potrebuje pomoč

Koronakriza je goriško gospodarstvo udarila manj silovito, kot je kazalo. Negotovost, kaj bo prinesla jesen, ostaja, ukrepi za blažitev posledic so nujni, poudarjajo v Novi Gorici, kjer so in še bodo državnim dodali svoje. Na razpisih je in bo na voljo denar za podjetja, župan Klemen Miklavič pričakuje zajetnejšo vsoto iz paketa EU za okrevanje po krizi. Projekte že imajo.

Mag. Iris Podobnik, Klemen Miklavič in Tatjana Gregorčič so 
pojasnili, kako je in še bo občina pomagala gospodarstvu.  Foto: Mateja Pelikan
Mag. Iris Podobnik, Klemen Miklavič in Tatjana Gregorčič so pojasnili, kako je in še bo občina pomagala gospodarstvu.  Foto: Mateja Pelikan

NOVA GORICA > “Sem optimist, a previden. Gospodarstvu kaže manj slabo, kot se je napovedovalo, črni scenarij se ni uresničil. Okrevanje gre bolje, kot smo pričakovali, a ni konec. Prihaja jesen, virus je še med nami, ne vemo, kaj se bo zgodilo in kakšne bodo posledice za gospodarstvo,” je župan Klemen Miklavič ocenil stanje gospodarstva slabega pol leta od izbruha epidemije covid-19.

Bolje je, kot je kazalo, a nismo še na varnem

To je sicer v slabši kondiciji kot lani, da se ni zgodil črni scenarij, pa gre po njegovem zasluga ukrepom vlade, svoje pa je dodala občina. “Država je svojo vlogo dobro odigrala, med drugim s podaljšanjem ukrepov. Za igralnice je bilo to ključno, da so preživele. Občina je ukrepom države prilagodila svoje, predvsem tam, kamor država ni uspela seči. Ukrepi občine so usmerjeni predvsem v panoge in podjetja, ki so najbolj potrebna pomoči, gre pa deloma nepovratna sredstva, deloma posojila,” je pojasnil. Poleg oprostitev plačila najemnin za čas epidemije in sofinanciranje odškodnine za uporabno letnih vrtov bo z razpisom razdelila denar za naložbe, širitve dejavnosti in opremo. “Prednost bodo imeli tisti, ki so bili najbolj prizadeti, in tisti, ki so kljub izpadu prihodkov investirali,” pravi vodja službe za gospodarstvo, kmetijstvo in turizem Tatjana Gregorčič. Kriterije so ustrezno prilagodili.

“Javni sklad ima pomembno vlogo”

Pomembno vlogo igra Javni sklad za razvoj malega gospodarstva Goriške, edina tovrstna institucija pri nas. Na štirih razpisih, ki bodo trajali do 27. avgusta 2021 oziroma do porabe denarja, bo razdelil 1,8 milijona evrov, približno pol milijona več kot v minulih letih. Posojila so brezobrestna, brez stroškov odobritve, vodenja ali predčasnega odplačila, Ob tem bo sklad kril pol stroškov za zavarovanje posojila, je povedala direktorica mag. Iris Podobnik. Do njih je upravičen ves spekter podjetnikov in podjetij, kriterije pa so prilagodili situaciji. “Naredili smo vse, da bi čim širši krog dobil posojila,” je poudarila. “Veseli smo, da imamo goriške občine skupen javni sklad, ki je lahko z višjo stopnjo strokovnosti in premisleka pripravil ukrepe, ki so prikrojeni trenutnim razmeram,” je poudaril Miklavič in dodal, da občina večkrat javno opozarja na razpise, “ker so podjetja s terena sporočala, da s temi možnostmi niso seznanjena.” V mestnem svetu je bilo več pozivov, naj bolj pomaga gospodarstvu. Miklavič odgovarja: “Bili smo konservativni. Ukrepe je treba uvajati premišljeno. Ne vemo namreč, kaj bo prinesla jesen, kaj bi lahko nov val epidemije pomenil za gospodarstvo.”

Veliko pričakujejo od svežnja denarja iz EU

Občine veliko pričakujejo tudi od denarja, ki ga je Slovenija izpogajala iz evropskega svežnja za okrevanje po koronakrizi. Danes se na to temo sestanejo s predsednikom vlade na Brdu pri Kranju. Za katere projekte bi jih porabile, so morale že oddati predloge. “Prijavili smo jih veliko, tako lokalnih kot regijskih, osredotočili pa smo se na tiste, ki so usmerjeni v zdravstvo in v okviru gospodarstva v razvoj panog, ki bodo dala nova, stabilnejša delovna mesta, osnovana na proizvodnih storitvah z veliko dodano vrednostjo,” napoveduje Miklavič. Med drugim bi na Goriškem vzpostavili center zelenih tehnologij v sodelovanju z univerzo. “To je zametek raziskovalnega kompleksa, ki se lahko nato prelevi v kampus univerze.”

Oživili bi tudi železniško povezavo med Novo Gorico in Gorico ter Ajdovščino. “Tukaj je bazen, kjer je največ ljudi poseljenih in se tudi najhitreje razvija gospodarska aktivnost,” pravi župan. Med drugim v Novi Gorici s Šolskim centrom, Primorskim tehnološkim parkom in obrtno zbornico snujejo projekt, po katerem bi samostojni podjetniki in mali obrtniki v šolskem centru uporabljali njegovo opremo za dostopno ceno.

Ker bo manj denarja iz kohezije, bi ga radi več za okrevanje

Ker se na zahodu države obeta precej manj kohezijskega denarja EU, Miklavič pričakuje, da bo ta del države in s tem tudi Goriška dobil precej večjo pozornost pri delitvi denarja EU za okrevanje po epidemiji. “Paket je obetaven. Imamo projekte in vemo, zakaj jih potrebujemo,” poudarja Miklavič in dodaja, da je epidemija prinesla tudi nekaj pozitivnega: “Župani smo bolj povezani med seboj in z gospodarstvom in drugimi institucijami. Tudi gospodarstveniki so se združili in jasno povedali, kaj potrebujejo.”


Komentar novinarja

Mitja Marussig

Kriza, priložnost za obrat

Goriško bo zajela gospodarska ujma neslutenih razsežnosti, zato celo Slovenijo kličemo na pomoč! Tako je novogoriški župan Klemen Miklavič pred meseci, ko je bila razglašena epidemija novega koronavirusa, meja z Italijo, od katere je Goriška odvisna, pa zaprta, svaril pred črnim scenarijem, ki lahko to nekdaj prodorno mikroregijo spravi na kolena. Zdaj, slabega pol leta po tem, ko se črni scenarij k sreči ni zgodil, je mogoče lažje dihati. Goriški država ni podelila posebnega statusa, ker je podaljšala ...

Preberi več

Najbolj brano