Zaradi strele brez elektrike

V ponedeljek od zgodnjega popoldneva do poznega večera so bili nekateri kraji med Pobegi in Sv. Antonom brez elektrike.

Udar strele je bil v ponedeljek popoldan kriv, da so bili nekateri 
kraji v zaledju Kopra več ur brez električne energije.  Foto: Leo Caharija
Udar strele je bil v ponedeljek popoldan kriv, da so bili nekateri kraji v zaledju Kopra več ur brez električne energije.  Foto: Leo Caharija

POBEGI > V Elektro Primorska pojasnjujejo, da je nekaj po 16. uri strela udarila v daljnovod v bližini Pobegov, zaradi česar je prišlo do zaščitnega odklopa glavnega dvajsetkilovoltnega napajalnega daljnovoda. Ta napaja naselja v KS Sv. Anton in KS Pobegi-Čežarji, zaradi specifičnih lastnosti omrežja pa so le nekatera naselja lahko priklopili na rezervno napajanje.

“Zaradi še vedno trajajočega neurja in varnosti pri delu je morala dežurna ekipa počakati, da neurje mine, preden so lahko začeli reševati okvaro. Udar strele je namreč poškodoval fazni vodnik, ki se je pretrgal in padel na tla, ob tem pa sta se poškodovala tudi dva izolatorja. Škode je za približno 3000 evrov,” pojasnjuje Tjaša Frelih iz podjetja Elektro Primorska.

Pobege, Cikute, Čežarje, Farančan, Vrtine in Gregoriče so na distribucijsko omrežje ponovno priklopili ob 21:24. Da bi tudi tem naseljem zagotovili zanesljivejšo oskrbo z električno energijo, v Elektro Primorska v prihodnjih dveh letih načrtujejo zgraditi transformatorsko postajo v Turkih z novim povezovalnim dvajsetkilovoltnim kablovodom do Gregoričev.


Najbolj brano