Zakaj se je morje ob obali obarvalo vijolično?

Zakaj je bilo morje na Belih skalah v ponedeljek zjutraj obarvano vijolično, včeraj še ni bilo znano. Danes bodo vzorce morja tam vzeli tudi predstavniki agencije za okolje.

Morje med Belimi skalami in rtom Ronek je bilo v ponedeljek obarvano  vijolično. Foto: Radoš Jenko
Morje med Belimi skalami in rtom Ronek je bilo v ponedeljek obarvano vijolično. Foto: Radoš Jenko

BELE SKALE > Domačin je v ponedeljek zjutraj upravo za pomorstvo oziroma uslužbence sektorja za varstvo obalnega morja obvestil o nenavadnem dogodku pri Belih skalah. Morje je bilo ob obali obarvano vijolično. Ko so pripluli na divjo plažo, ki je med kopalci v teh dneh zelo priljubljena, je bil vijolični madež že precej manjši. Videti je bilo, kot da onesnaženje prihaja izpod gladine.

Ob oseki so včeraj kopali tudi pod kamni, nad katerimi je bilo dan prej morje obarvano vijolično, a niso opazili ničesar nenavadnega. (foto: URSP)

Arturo Steffe, vodja sektorja za varstvo obalnega morja, je povedal, da so vzeli vzorec, ki so ga nato analizirali v laboratoriju Morske biološke postaje v Piranu. Analize so pokazale, da je bil PH v vzorcu nižji od običajnih vrednosti morja, zaznali pa so tudi povišane vrednosti karbonatov.

O vijoličnem madežu so obvestili tudi agencijo za okolje, ki bo danes poskrbela še za dodatne vzorce vode, je pojasnil Steffe.

Vzorec vijolično obarvanega morja so odnesli tudi na Morsko biološko postajo. (foto: Radoš Jenko)

Na obalo ob Belih skalah so pripluli tudi včeraj ob jutranji oseki, da bi preverili, ali je morda videti kakšno onesnaženje. Preverili so tla pod kamni, a niso opazili ničesar nenavadnega. Glede tega, kako bi lahko prišlo do obarvanja morja, dopuščajo dve možnosti. Na tem delu obale je več izvirov sladke vode, zato je ena od možnosti, da bi med potjo proti morju nekje v vodo zašlo kaj, kar ne bi smelo. Po drugi možnosti pa bi lahko kdo na obali pustil ali vrgel nekaj, kar bi lahko obarvalo morje. Steffe napoveduje, da bodo še nekaj časa spremljali, kaj se dogaja in ali se bo obarvanje ponovilo.


Najbolj brano