Ob Badaševici bo center za starejše

Družba v zasebni lasti Deos, ki je registrirana za celostno oskrbo starostnikov, namerava v Olmu urediti dom za ostarele s koncesijo. Kdaj bi na območju ob Badaševici tudi dejansko začeli graditi, je za zdaj prezgodaj napovedati, saj mora podjetje še odkupiti zemljišča, ki jih potrebuje za uresničitev projekta. Prvi nepremičninski posel so že sklenili.

Družba Deos je za gradnjo bodočega doma za ostarele med drugim kupila zemljišče nasproti niza stolpičev ob Ulici Istrskega odreda v Olmu.  Foto: Nataša Hlaj
Družba Deos je za gradnjo bodočega doma za ostarele med drugim kupila zemljišče nasproti niza stolpičev ob Ulici Istrskega odreda v Olmu.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Pred kakšnim tednom so namreč kupili 1083 kvadratnih metrov veliko parcelo v lasti koprske občine in zanjo odšteli 192.936 evrov, kolikor je znašala izhodiščna cena po postopku javnega zbiranja ponudb. Gre za zemljišče nasproti niza stolpičev ob Ulici Istrskega odreda v bližini krožišča pri Lekarni Semedela.

Vse je odvisno od pridobitve koncesije

Sicer pa je Deosu prvi kamenček v mozaik uspelo postaviti maja, ko so koprski občinski svetniki z obvezno razlago enega od členov prostorskega načrta za trgovsko poslovno cono pri Badaševici v Olmu na seznam poslovnih stavb uvrstili tudi tiste za izvajanje socialno varstvenih storitev.

192.936

evrov je družba Deos odštela za odkup parcele v Olmu

Direktor Deosa je Bojan Kranjc, soprog Alenke Žnidaršič Kranjc, nekdanje prve nadzornice Luke Koper in ustanoviteljice holdinga Skupina Prva na področju zavarovalništva in pokojninskih družb. Kranjc potrjuje, da načrtujejo v prihodnjih letih razširiti poslovanje na zdajšnjih in tudi na novih lokacijah po Sloveniji, med drugim tudi na območju Kopra.

To je eno od zemljišč, ki jih je družba Deos v Olmu kupila za potrebe gradnje novega centra starejših. (Nataša Hlaj)

8 centrov starejših upravlja družba Deos na različnih koncih Slovenije

“Zdaj se ukvarjamo z odkupom zemljišč. Projektu novega centra starejših v Kopru je naklonjena tudi koprska občina. Uspešna uresničitev naših načrtov razširitve dejavnosti pa je odvisna od pridobitve koncesije za opravljanje institucionalnega varstva starejših na načrtovanih lokacijah,” birokratski postopek opiše Bojan Kranjc.

Občina podpira projekt skrbi za starejše

Koprski župan Aleš Bržan poudarja, da je celovita skrb za starejše ena od pomembnejših nalog občine. Veseli ga, da je družba Deos odkupila zemljišče ob cesti Istrskega odreda za projekt novega doma upokojencev. “Tako se bo lahko prijavila na razpis za pridobitev koncesije za izvajanje institucionalnega varovanja starejših, ki ga je objavilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Želimo si, da bi bila prijava družbe Deos s projektom zagotavljanja dodatnih zmogljivosti bivanja in socialne ter zdravstvene nege starejših v naši skupnosti uspešna,” se nadeja Bržan.

Deos sicer na različnih koncih Slovenije upravlja osem centrov starejših: Gornji grad, Medvode, Cerknica, Trnovo, Horjul, Notranje gorice, Črnuče in Topolšica. Poleg tega izvajajo pomoč družinam na domu v občinah Brezovica, Ig in Škofljica.

Skupaj s 770 zaposlenimi skrbijo za 1300 stanovalcev. Trenutno se ukvarjajo z gradnjo Inovativnega centra za osebe z demenco v Gornjem Gradu Makov svet, kjer so predvidene štiri nove varovane enote za dodatnih 48 mest. Projekt naj bi sklenili v enem letu.


Najbolj brano