Strožji ukrepi pri sosedih, boljši obisk pri nas?

Države iz soseščine bodo s strožjimi ukrepi za potnike, ki se vračajo iz Hrvaške, bržkone pomagale k večjemu obisku v slovenski Istri. “V zadnjih dneh, ko je Avstrija sprejela strožje ukrepe za te potnike, opažamo več povpraševanja Avstrijcev,” pravi Igor Novel, direktor Turističnega združenja Portorož.

 Foto: Tomaž Primožic/FPA
Foto: Tomaž Primožic/FPA

PRIMORSKA > Minuli konec tedna in prva dva tedna avgusta nasploh so bile turistične zmogljivosti vseh vrst v piranski občini skoraj v celoti zasedene. V njih so julija našteli več kot 330.000 nočitev, kar je za odstotek več kot lani. Skoraj polovico nočitev so našteli v hotelih. Izjemno dobro so bile obiskane druge zmogljivosti - marina (za 42 odstotkov več nočitev kot lani), kampi (+37 odstotkov) in zasebne nastanitve (+19 odstotkov).

Med tujci največ Avstrijcev, Nemcev in Madžarov

Tako kot julija so tudi avgusta močno prevladovali domači gostje, njihov delež se zdaj sicer nekoliko krči, a še vedno močno prednjačijo. Med tujimi pa je največ Avstrijcev, sledijo Nemci in Madžari. Italijanov je izjemno malo, julija so prispevali vsega skupaj 1,5 odstotka vseh nočitev. “Nočitev teh gostov je bilo julija kar za 70 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani,” ugotavlja Igor Novel.

330.000 nočitev so julija našteli v piranski občini

Podobne izkušnje imajo tudi v hotelih LifeClass. Od četrtka do nedelje so bile njihove zmoglji-vosti zasedene 96-odstotno. Tako kot večino sezone so prevladovali slovenski gostje, ki jih je letos občutno več. Med tujimi gosti pa je bilo največ Avstrijcev, ki so jim sledili madžarski in nemški gostje. Letos je delež nočitev italijanskih gostov precej manjši kot prejšnja leta, ko so ti gostje po nočitvah predstavljali pomemben delež.

(foto: Tomaž Primožič/FPA)

Za povratnike s Hrvaške se obeta karantena

Minister za zdravje Tomaž Gantar se je včeraj sestal s predstavniki NIJZ in svetovalne skupine za covid-19, zvečer pa je imel tudi predvideno srečanje s premierjem Janezom Janšo. Kakšne ukrepe bodo sprejeli za zajezitev vnosa okužb novega koronavirusa s Hrvaške, ni želel napovedati. Sam se zavzema za uvedbo karantene, a čez nekaj dni.

Tudi napovedi za prihodnja dva tedna so obetavne, tako da kaže na dobro zasedenost v celotnem avgustu. Za oceno pričakovanega obiska v septembru je še nekoliko prezgodaj.

Avstrijski gostje pa bodo, kot laže, še prispevali k turističnem izkupičku v slovenski Istri, in to po zaslugi avstrijske vlade. Od včeraj morajo vsi, ki se iz Hrvaške vračajo domov, predložiti negativen test na koronavirus, ki ne bo starejši od 72 ur. Kdor ga ne bo imel, bo moral test opraviti v roku 48 ur od vrnitve, do rezultatov pa ostati v karanteni. Prav v povezavi s to odločitvijo v portoroških hotelih opažajo več povpraševanja avstrijskih gostov. “Povprašujejo po krajših terminih, za dva, tri dni,” pravi Novel, ki ugiba, da so med njimi tudi taki, ki se bodo pri nas ustavili na poti s počitnic na Hrvaškem. O tem, ali bodo strožji ukrepi, denimo Avstrije, glede potnikov iz Hrvaške, vplivali na večji obisk njihovih hotelov, pravijo, da težko ocenijo, predvidevajo pa, da bodo strožji ukrepi vplivali tudi na to, da se bo del gostov odločil za počitnice v Sloveniji namesto kje drugje tujini.

(foto: Tomaž Primožič/FPA)

Domači gostje se bodo še vrnili

Izjemno velik obisk domačih gostov - julija so v piranski občini našteli dvainpolkrat več teh nočitev kot lani - je seveda v največji meri pripisati uporabi turističnih bonov. Po podatkih Fursa so gostje v piranski občini do 9. avgusta unovčili skoraj 64.000 bonov v vrednosti 9,9 milijona evrov, kar je daleč največ v državi.

K temu je prispevala kampanja Slovenske turistične organizacije za dopustovanje v Sloveniji, svoje pa je prinesla tudi oglaševalska kampanja Turističnega združenja Portorož, ki so jo naslovili Nazaj v Portorož in Piran! “Dober obisk je posledica prepleta več ukrepov, s katerimi smo prepričali Slovence, da letujejo pri nas. Prepričan sem, da bodo izkušnje domačih gostov vplivale tudi na prihodnjo sezono. Mnogi so tudi zaradi turističnih bonov znova odkrili počitnice ob domačem morju. Ugotovili, da je tu lepo in da je ponudba kakovostna, zato se bo marsikdo prihodnje leto vrnil,” napoveduje Novel.


Najbolj brano