Manjši, a za ljudi v vaseh pomembni projekti

V zaledju koprske občine so se lotili nekaj manjših infrastrukturnih projektov, s katerimi bodo med drugim poskrbeli za večjo prometno varnost otrok, boljšo prevoznost cest in več urejenih parkirišč.

V središču Črnega Kala so  obnovili podporni zid.  Foto: MOK
V središču Črnega Kala so obnovili podporni zid.  Foto: MOK

KOPER > Tako bodo še pred letošnjim prvim šolskim dnem uredili pločnik in prehod za pešce na cesti proti Smokvici pri OŠ v Gračišču. Poleg tega bodo na novo uredili parkirišče ob šoli in tam zarisali približno 25 parkirnih mest. Za naložbo bodo v občini odšteli približno 25.000 evrov. Pod okriljem teh del poteka še asfaltiranje dostopne poti v Kubedu in sanacija manjših poškodb vozišča v Popetrah.

Gradbena dela bodo do konca meseca sklenili tudi v Šalari, kjer občina na Partizanski cesti ureja in obnavlja površine za pešce, za kar je zagotovila 22.300 evrov. Delavci bodo pločnik kmalu uredili tudi na petstometrskem odseku na spodnjem delu stare Šmarske ceste in v Elerjih. V prihodnjih dneh bodo z odbojno ograjo zavarovali še igrišče Centra Sonček Elerji, uredili razsvetljavo in sanirali javno izlivko.

Novo podobo bo dobilo parkirišče ob in nad igriščem v Pradah, za kar bodo v občini porabili 37.000 evrov. Zdaj makadamski površini bodo asfaltirali in na njih zarisali od 40 do 50 parkirnih mest. Gradbinci z mehanizacijo zasedajo tudi Gabrovico, kjer zaključujejo obnovo in ureditev tamkajšnjega odseka ceste.

Številni infrastrukturni projekti v zaledju pa so že končani. Med drugim so obnovili ploščad pred KS Črni Kal, sanirali poškodovano cestišče in površino na novo asfaltirali ter razširili dovoz. Obenem so delavci sklenili obnovo podpornega zidu v središču vasi. Še ta mesec bodo sanirali podporni zid v Loki.

Na kilometer dolgem odseku ceste v Kampelu so poskrbeli za manjše poškodbe cestišča. Ob tem so tudi preuredili hitrostne ovire, ki so zdaj bolj varne. Vrednost projekta je približno 45.000 evrov.

Po lanski sanaciji ceste Sv. Anton - Potok, ki je zajemala obnovo najbolj dotrajanega odseka, so delavci pred tedni preplastili še zgornji del omenjene ceste. Poleg tega so v okviru naložbe, ki je znašala nekaj manj kot 43.000 evrov, sanirali in asfaltirali tudi makadamsko dostopno cesto v Potoku, ki je bila zaradi naklona terena ob deževju težko prevozna.


Najbolj brano