Dvojna osvežitev

Vroči poletni dnevi kar kličejo po osvežitvi. Dvojno ponuja Bohinj z Bohinjskim jezerom in slapom Savica. V prvem se lahko zares osvežimo (voda ima prijetnih 21 stopinj Celzija), drugega lahko le opazujemo od blizu, a nas bo hladen piš, ki veje od njega, prav tako prijetno osvežil.

Slap Savica je eden najbolj obiskanih slovenskih slapov. Foto: Petra Vidrih
Slap Savica je eden najbolj obiskanih slovenskih slapov. Foto: Petra Vidrih

No, še prej se bomo (če bo vroč dan) nekoliko spotili, saj do slapa Savica vodi kar 553 kamnitih stopnic. Steza je lepa in lepo vzdrževana ter ne prav pretirano naporna, hoje je za vsega 20 minut, na cilju pa imamo kaj videti: spektakularen slap, vklenjen v prepadne stene Komarče. Slap Savica je med slapovi v svetu svojevrstna posebnost, saj se vodni tok že v skritem podzemlju razdeli na dva pramena. Znameniti slap v obliki črke A ob običajnem vodostaju prihaja na plan na nadmorski višini 836 metrov in je visok 78 metrov. Napaja se z vodo, ki se steka iz Doline Triglavskih jezer in izpod Pršivca ter do slapa priteče po vodoravnem jamskem rovu. Izvorna kraška jama v svojih globinah skriva številne sifone in podzemna jezera in je dosegljiva samo z vodniki in ustrezno opremo. Slap je izvir Save Bohinjke, ki se do izliva v Bohinjsko jezero imenuje Savica. Običajna pot do njega je izpred parkirišča pri domu Savica. Pristojbina za pot k razgledni točki slapa Savica znaša tri evre (odrasli).

Koča pri Savici je izhodišče za Komno in Dolino sedmerih triglavskih jezer. Do koče se lahko pripeljemo z avtomobilom, avtobusom, s kolesom ali pridemo peš (iz Ukanca je dobra ura hoje). Lahko pa obisk slapa Savica združimo s sprehodom okrog Bohinjskega jezera, ki je največje naravno jezero v Sloveniji. Pot je zelo lepa, nezahtevna, dolga je približno 12 kilometrov in nam vzame od dve do tri ure ali pa tudi več, odvisno od postankov za kopanje in občudovanje narave. Okrog jezera se je najbolje podati iz Ribčevega Laza, v obratni smeri urinega kazalca.


Najbolj brano