Prodali za polovico več sončnih elektrarn

Skupina Gen-i je v prvih šestih mesecih letošnjega leta načrtovani dobiček iz poslovanja (Ebit) presegla za skoraj 20 odstotkov. Prodala je za 65 teravatnih ur električne energije in plina, prodajo sončnih elektrarn za samooskrbo pa povečala za več kot 50 odstotkov glede na enako obdobje v letu 2019.

Gen-i je s skoraj 25-odstotnim tržnim deležem z naskokom največji 
dobavitelj električne energije v Sloveniji. Foto: Leo Caharija
Gen-i je s skoraj 25-odstotnim tržnim deležem z naskokom največji dobavitelj električne energije v Sloveniji. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > “Uspešnost Gen-i je bila prepoznana tudi pri investitorjih, ki so svoje zaupanje potrdili z občutnim presežkom vpisa nove izdaje komercialnih zapisov v višini več kot 40 milijonov evrov,” je poudaril Robert Golob, predsednik uprave Gen-i. Ker pa že tako dobra likvidnostna pozicija ni potrebovala takšnega obsega, se je izdaja, kot načrtovano, zaključila pri 25 milijonih evrov.

Kot so še sporočili iz Gen-i, je skupina krizo pričakala v zelo dobri kondiciji; nizko zadolžena, port-feljsko diverzificirana in s poslovnim modelom, ki dopušča fleksibilnost in hitro odzivnost. Prvih šest mesecev letošnjega leta je skupina zaključila z 11,1 milijona evrov dobička iz poslovanja (Ebit) in s tem za 20 odstotkov presegla leta 2019 sprejeti zastavljeni plan.

12.000

novih odjemalcev električne energije je Gen-i pridobil v prvi polovici leta 2020

Obeta se jim rekordno leto poslovanja

Do konca junija je skupina prodala za 65 teravatnih ur električne energije in plina, tako fizičnih kot finančnih pogodb, kar predstavlja skoraj 80 odstotkov realizacije v letu 2019. To je dosegla s trgovanjem v več kot 20 državah ter s strateškim usmerjanjem v trgovanje na zahodnih trgih, poleg tega pa se dodatno usmerja v povečevanje aktivnosti na evropskem plinskem trgu.

Po ocenah bo leto 2020 količinsko rekordno in bo preseglo minulo leto za vsaj četrtino in se na letni ravni približalo 100 teravatnih ur prodane električne energije in plina.

V skupini beležijo tudi povečano zanimanje za sončne elektrarne, saj je prodaja sončnih elektrarn presegla vse načrte. Sončne elektrarne Gen-i sonce so postavljene že v 90 odstotkih vseh slovenskih občin, z njimi pa so uspeli od januarja 2017 do marca 2020 zmanjšati količino izpustov CO2 za več kot 6700 ton.

Za osem odstotkov povečali število odjemalcev

V prvi polovici leta je Gen-i število odjemalcev električne energije povečal za osem odstotkov, saj je pridobil več kot 12.000 novih kupcev. S skoraj 25-odstotnim tržnim deležem je z naskokom največji dobavitelj električne energije v Sloveniji.

“Naš uspeh temelji na pametnem poslovanju, razvoju novih produktov, usmeritvijo v odjemalce, zelene tehnologije prihodnosti in premišljeni strategiji, ki omogočajo prilagajanje tudi nepredvidenim spremembam, kot je trenutna epidemija koronavirusa in njene posledice,” je še dejal Golob.


Najbolj brano