Dobil odpoved, ker je “šparal” policiste?

Podpredsednik območnega policijskega sindikata Gregor Lahajnar je dobil odpoved z delovnega mesta. Po neuradnih informacijah zato, ker se je v času najhujše korona krize s sedmimi prijavitelji kar sam po telefonu dogovoril, da niso več potrebovali posredovanja policijskih patrulj. Na policijski upravi trdijo, da je Lahajnar zagrešil hude kršitve pogodbe o zaposlitvi.

Je Gregor Lahajnar dobil odpoved, ker sedemkrat na kraj ni poslal 
policijske patrulje, ampak se je s prijavitelji vse dogovoril po 
telefonu? Foto: Danijel Cek
Je Gregor Lahajnar dobil odpoved, ker sedemkrat na kraj ni poslal policijske patrulje, ampak se je s prijavitelji vse dogovoril po telefonu? Foto: Danijel Cek

KOPER > “Zadeve ne komentiram. Kljub vsemu sem še vedno policist in umazanega perila niti približno ne mislim prati v javnosti,” nam je včeraj dejal (še vedno) policist na koprskem operativno-komunikacijskem centru (OKC) Gregor Lahajnar. Potrdil nam je le to, da je res dobil redno odpoved z delovnega razmerja in da se je na tako odločitev vodstva uprave pritožil na vladno komisijo za pritožbe javnih uslužbencev. Če bo ta odločila, da je odpoved nepravilna, bo Lahajnar ostal v službi, če ne, pa napoveduje tožbo.

In kaj naj bi zagrešil Lahajnar, ki je obenem tudi podpredsednik območne enote policijskega sindikata? Po neuradnih informacijah naj bi ga v nemilost pri vodji OKC Davidu Iskri in direktorju koprske policijske uprave Igorju Ciperletu spravilo sedem primerov, ki jih je obravnaval kot operater na OKC. Med najhujšo krizo zaradi epidemije naj bi se ob sprejemu sedmih klicev kar sam odločil, da zadevo reši po telefonu in na kraj ne pošlje policijskih patrulj.

V treh primerih naj bi vozniki povozili srno, dvakrat naj bi ga prijavitelja klicala zaradi preglasnega hrupa in dvakrat zaradi prometnih nesreč, v katerih ni bil nihče poškodovan. V vseh sedmih primerih naj bi Lahajnar kar sam po telefonu rešil zadeve in na kraj ni poslal policijske patrulje. Tiskovno predstavnico koprske policijske uprave Anito Leskovec smo včeraj prosili za odgovor na vprašanje, ali je operaterju na OKC prepovedano reševati take primere po telefonu in ali se je kdo od teh sedmih klicateljev pritožil, ker na kraj ni prišla patrulja policistov.

Na vprašanja nam ni odgovorila, ampak samo pojasnila, da je bila zaposlenemu na OKC redna odpoved delovnega razmerja izrečena zaradi hujših kršitev pogodbe o zaposlitvi. “Postopek redne odpovedi delovnega razmerja še ni zaključen,” je sklenila kratek odgovor.

Na odpoved se je vsebinsko odzval le predsednik območnega policijskega sindikata obalno-kraške regije Marko Jakac. Dejal je, da je Lahajnar kot sindikalni zaupnik argumentirano in resno opozarjal delodajalca na nepravilnosti in kršitve zakonodaje na škodo zaposlenih in na nepravilnosti, ki so imela za posledico kršitve ali omejitve pravic zaposlenih.

“Tudi mi bomo zdaj počakali na odločitev komisije. In če bo ta za Lahajnarja negativna, bomo zoper odgovorne osebe po uradni dolžnosti sprožili postopke. Vsekakor bomo na komisijo za nadzor nad varnostno obveščevalnimi službami prijavili odgovorno osebo, ki je podpisana pod odpoved Lahajnarju,” je povedal Jakac. Pod odpoved se je podpisal zdaj že bivši generalni direktor policije Anton Travner.


Najbolj brano